Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
ZGODOVINSKA ČITANKA II (E-KNJIGA) (M. Jergović)
5.99 EUR Zaloga: Ni na zalogi

ZGODOVINSKA ČITANKA II (E-KNJIGA) (M. Jergović)

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Aleksandra Rekar

Zaloga: Ni na zalogi

Pred vami je zgodovina Jugoslavije in Evrope, zgodovina posamičnih življenj, predvsem pa zgodovina Sarajeva, ki je ne bi zapisal noben “pravi” zgodovinar.

NI NA ZALOGI

Vprašajte nas

Datum izdaje: 13. 11. 2009

Zbirka: ROMAN SANJE
e-Knjiga

Podrobnosti

Kultna zbirka zgodb v dveh knjigah


Tako kot vsa Jergovićeva dela tudi Zgodovinska čitanka premore posebno rahločutnost. Vsaka zgodba obravnava po en fenomen iz vsakdanjega življenja zadnjih desetletij 20. stoletja – naj gre za glasbo, nogomet, potrese, šolske izlete, pozabljene sladkarije, olimpijske igre ali kaj drugega. Toda še zdaleč ne gre samo za skupen spominski okvir neke generacije; teža Jergovićevih zapisov je v tem, da na dozdevno lahkotne in nostalgično obarvane dogodke nacepi trpko stvarnost časa, ki jim je sledil. Če je delo univerzalno zanimivo, pa v bralcu, ki je živel v Jugoslaviji še pred njenim krvavim razpadom, ne sproži samo spominov, temveč tudi naravnost čutne izkušnje, tako močne, da bo posegel po prtičku, da bi si z ustnic obrisal fiktivno maščobo, ki je ostala za fiktivnim burekom.

Prevod dela sta gmotno podprla Javna agencija za knjigo RS in Kulturni program Evropske unije (2007-2012).

Oglejte si tudi Zgodovinsko čitanko I (Miljenko Jergović). >br>

 

Odlomek

Potem se je na parkirišču ustavil sivozelen tovornjak in iz njega sta skočila dva vojaka. To je bil znak za stampedo. Bežali smo čez mize in stole, misleč, evo, pa so nas prišli odpeljat v vojno, vojaka pa sta zbegano gledala za nami, ker to očitno ni bila ta zgodba, in kdo ve, zakaj je vojaški tovornjak parkiral prav tu. Tekli smo dolgo in se potem začeli smejati. Smejali smo se kot norci, srce nam je poskakovalo od smeha in morda od sreče. Ni je večje sreče od trapaste sreče brez razloga in niti ena izguba ni tako velika, kot če izgubiš nadarjenost za takšno srečo. Smejali smo se glasno in brez potrebe, da bi svoj smeh oblikovali. Smejali smo se divje. Smejali smo se do solz.

Medijski odzivi

"Osebno verjamem, da je čas vojn na prostoru Balkana in južnih Slovanov minil. Ta srečna okoliščina je osnova. Čas, ko je bil nacionalizem v modi, ko so ga množice sprejemale kot svoj način mišljenja, je mimo. Še vedno pa je nacionalizem osnovni emancipacijski element v kriznih okoliščinah ..."
- Miljenko Jergović, intervju za Dnevnikov Objektiv

"Miljenko Jergović je institucija. Gre za enega najbolj prepoznavnih sodobnih evropskih pisateljev z naravnost fascinantnim opusom, pri katerem človek ne ve, ali je bolj osupljiva kvantiteta ali kvaliteta."

- Aleš Čar, Dnevnikov Objektiv

"Miljenko Jergović je literarni Fellini Balkanskega polotoka in Male Azije."
- Andrej Blatnik

"... velika Jergovićeva prednost je v njegovem izjemnem daru za pripovedovanje."
- Aleksandra Rekar

"Jergovićeva pisava ni sentimentalna, kar je dušeče, premore pa mnogo čustev."
- Polona Glavan

"Njegov način pripovedovanja je kopičenje neskončne količine nostalgije, ki jo je sposoben odkriti v najbolj vsakdanjih stvareh."
- Zora Stančič

"Ob Jergoviću lahko preverjate lastne spomine in se zabavate."
- Nives Vidrih, Naša žena

"V prevodu kultnih esejiziranih črtic, izdanih v dveh Zgodovinskih čitankah, ga spoznavamo kot pretanjenega zapisovalca kolektivnega in individualnega spomina o časih, ki smo jih (pre)živeli v skupni državi. "
- Đurđa Strsoglavec, Bukla

"... knjiga nostalgije in čustev, spomin na nek daven, nedolžen čas, je knjiga ki po tehniki kombiniranja, prepletanja fragmentov z dostikratnim opozarjanjem v mnogočem spominja na njegovi zgodnejši uspešnici Sarajevski Marlboro ali Mama Leone."  
- Katarina Luketić, Zarez

"Serija besedil Zgodovinska čitanka sarajevsko-zagrebškega pisatelja in novinarja Miljenka Jergovića na zadnji strani sarajevske revije Dani redno izhaja že več kot štiri, pet let. V tem času je neka nepretenciozna rubrika prerasla v svojevrsten kult, v čtivo, ki se najpogosteje bere, pošilja beguncem v beli svet."
- Vreme

"Vsako mesto in vsaka generacija bi morala imeti takšno knjigo. Tako iskreno in pravljično. Ki bi bila kot nek spomin na tiste, ki so preživeli, ampak doživetij niso znali napisali, in kot poduk tistim, ki ne verjamejo, da začetek nikoli ne izničuje tistega, kar je bilo pred njim."
- Davor Šišović, Glas Istre

"V tej seriji Jergović v bistvu piše in izpoveduje neko zasebno, a hkrati generacijsko sarajevsko mitologijo. Jergovićeva čitanka je tako tudi osebna ljubezenska izpoved nekemu mestu, ki tako, kot je bil pred vojno, ne obstaja več ... ko bi le še bil kakšen pisatelj, ki bi mu kot on posvečal toliko pozornosti ..."
- Teofil Pančić, Vreme

"V dveh knjigah Jergović tako predstavi svoje spomine na Jugoslavijo ... ter iz vsega skupaj inteligentno splete komično, ironično ter gladko berljivo fresko sveta, ki živi zgolj v glavah tistih, ki so bili na območju Jugoslavije rojeni nekje pred letom 1980."
- Bukla

"Če je delo univerzalno zanimivo, pa v bralcu, ki je živel v Jugoslaviji še pred njenim krvavim razpadom, ne sproži samo spominov, temveč tudi čustva."
- Smilja Štravs, Delo

"Miljenko Jergović se v dveh zbirkah kolumn, naslovljenih Zgodovinska čitanka I in II, na svoj značilni duhoviti način spominja vsakdanjih malenkosti iz časov jugoslovanskega socializma."
- Daša Cvjetičanin, Dnevnik 

"Duhovita parafraza cvetoberov nekdanjih čitank."
- Bernard Nežmah, Mladina

Avtor: Miljenko Jergović
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Lektura: Mateja Dermelj
Oblikovanje naslovnice: Jerneja Rodica
Prelom: Maja čuk
Založba: Sanje
ISBN: 9789612743093
Jezik: slovenski
Datum izida: 13. nov. 2009