Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Zlata hruška
12.95 EUR Zaloga: Na zalogi

Zlata hruška

Avtor: | Založnik: Sanje

Ilustratorji: Peter Škerl

Redna cena: 12,95 €

Sanjska cena: 3,00 €*

Prihranite: 9,95 € (77%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Z zlatim smehom posipana povestica se v podobi mladega pastirja odpravi na pot iskanja obljubljenega sadeža, ki ga obeta poletje.

Vprašajte nas

Zbirka: SANJSKA KNJIGICA

Trda vezava

Obseg: 24 strani

Format: 180 mm x 180 mm

Podrobnosti

Z zlatim smehom posipana povestica se v podobi mladega pastirja odpravi na pot iskanja obljubljenega sadeža, ki ga obeta poletje. Le oprimi se konjičeve srebrne grive, po roki  kraljeve hčerke hrepeneči pastirček, in poleti  navzgor skoz zlate, prelepo zveneče veje čudežnega drevesa, da si utrgaš mamljivo zlato hruško!
Duhovito zgodbo o junaštvu, razburljivem popotovanju in ljudski iznajdljivosti, ki v bralcu prebudi otroško čud in radoživost, je s svojim čopičem v svet pospremil akademski ilustrator Peter Škerl. 

Trojica darilnih slikanic z zlatotiskom (VilaZlata hruška in O dušici majceni, ki ni smela v nebesa) prihaja izpod peresa žlahtnilca besed Frana Milčinskega, čigar zajetju iz stare ljudske skrinje je čas dodal še zlati poprh: radostno jih zaljša znak za kakovost mladinskih knjig ZLATA HRUŠKA.
Pravljica je na voljo tudi v angleškem jeziku.

Odlomek

Pastir je skočil na konja in se oprijel srebrne grive in že sta drvela hitro kakor blisk ob hruški navzgor. Švignila sta skoz drugo mesto, ki se je bleščalo kakor iz samega zlata, skozi tretje, ki je milo žarilo kakor mlado jutro. Že sta letela skoz veje drevesa, bile so iz suhega zlata in so prelepo zvenele, v vrhu pa so visele hruške, zlate, debele kakor otroška glava. 
Pastir jih vidi in še mar mu ni bilo svarila - utrgal je najlepšo in si jo porinil za srajco. Ali ko jo je trgal in deval za pas, je izpustil grivo in že je izpod njega zmanjkalo konja. Prekopicnil se je pastir in pričel padati in padati, in ko je padal, je videl, kako se vsa hruška ziblje kakor trs v viharju, in ko je letel skoz rožnato, skoz zlato, skoz srebrno mesto, so se tresla vsa mesta in se podirale hiše. 

Medijski odzivi

"Pravljice z likovnim doprinosom Petra Škerla v človeku še vedno prebudijo otroško čud in radoživost ter posluh za sočloveka, čigar življenje ni pravljica."
- Magda Tušar, Svet kulture, Radio ARS (6:40)

"Mojster besed, ki mu je čas dodal še zlati poprh, v teh slikanicah na novo pripoveduje stare ljudske zgodbe tako duhovito in sočno, da bodo v njih uživali tudi odrasli knjižni sladokusci."
- Maja Črepinšek, Moj malček

"Tri tematsko raznovrstne pravljične pripovedi Frana Milčinskega se godijo v tistih dneh, ko so med dobre ljudi še zahajale gorske vile in jim pomagale. O tem čarobnem svetu pripoveduje pravljica o neomajnem zaupanju in večni ljubezni Vila, hudomušna Zlata hruška izpričuje moč poguma mladega, a nadvse iznajdljivega in neustrašnega pastirčka, ki ukani samega kralja, medtem ko pretresljiva dušica majcena uči sočutja in razumevanja ljudi, ki so se znašli v takšnih in drugačnih viharjih življenja."
- Kristina Sluga, Bukla


"Posebna odlika zgodbic so tudi tankočutne ilustracije akademskega slikarja Petra Škerla in izvirni jezik, ki bo sicer najbrž rabil kakšno starševsko razlago, a nedvomno obogatil besedišče najmlajših bralcev, predvsem pa jih popeljal v svet, poln življenjskih modrosti, včasih tudi presneto krut, ki pa ga v sodobnih pravljicah zlepa ne najdemo več."
- Kristina Sluga, Bukla

Avtor: Fran Milčinski
Urednik: Rok Zavrtanik
Soustvarjalci: Prelom: Tajda Pavletič Spremni pripis: Andreja Udovč
Založba: Sanje
ISBN: 9789612745332
Jezik: slovenski