Sanjsko pismo
Zlomljena krila (ZZB NOB Slovenije)
75 EUR Zaloga: Na zalogi

Zlomljena krila (ZZB NOB Slovenije)

Redna cena: 75,00 €
Vprašajte nas
Trda vezava, 632 strani

Format: 24 x 32 cm

Podrobnosti

monografija o partizanskem reševanju zavezniških letalcev med drugo svetovno vojno zgodovinarja in muzejskega svetovalca Matije Žganjarja. V obsežni študiji je avtor zbral zgodbe 806 zavezniških letalcev, ki so med 2. svetovno vojno odskočili nad slovenskim ozemljem in so jih partizanske enote varno prepeljale na osvobojeno ozemlje in nazaj k zaveznikom.

Konec leta 1943 so zavezniki svoje letalske sile z letališč v severni Afriki preselili v Evropo. V južni Italiji, v Foggii pri Bariju, je začela delovati 15. ameriška zračna sila s približno 2000 letali, ki je napadala predvsem strateške cilje v južnem delu nemškega rajha. Letala 15. zračne sile so zelo pogosto letela nad slovenskim ozemljem, številna med njimi so nemški lovci sestrelili ali poškodovali.

Knjiga na 632 straneh je v velikem formatu (24 x 32 cm), na kakovostnem papirju, opremljena z vrsto dokumentarnih fotografij, zemljevidom ameriškega letalca in kazalom osebnih imen.

Medijski odzivi

Rešitev vsakega člana posadke, ki so ga našli in mu omogočili vrnitev k svojim, je bila velika radost za vse njegove tovariše. Vsem, ki so sodelovali pri teh velikih dejanjih, članom njihovih družin in vsem, ki so v tistih dneh tvegali in se izpostavljali nevarnosti, izražam globoko in večno hvaležnost.
- Dwight D. Eisenhower

Knjiga pripoveduje zgodbo o borbi za svobodo, ki je bila borba ljudstva.
- Janez Stanovnik

Reševanje letalcev v najbolj nevarnem in usodnem trenutku, prva pomoč pretresenim in poškodovanim, zdravljenje ranjenih v partizanskih bolnišnicah in tudi spodoben pogreb padlih z vsemi vojaškimi častmi, če je bilo to le mogoče, je nedvomno hvalevredno, omikano in humano dejanje, ki ga morajo priznati tudi tisti, ki partizanstvu niso naklonjeni.
- Matija Žganjar
Soustvarjalci: Recenzija: dr. Vida Deželak - Barič
Prevod v angleščino: Branka Božič
Lektura: Ludvik Kaluža
Oblikovanje in prelom: Jernej Keršmanc