Brezplačna dostavaBrezplačna dostava nad 35 €.
Sanjsko pismo
ZRCALKA II: Izginotja na Mesečini
24 EUR Zaloga: Na zalogi

ZRCALKA II: Izginotja na Mesečini

Avtor: | Založnik: Sanje

Redna cena: 30,00 €

Akcijska cena: 24,00 €


Nepozabna junakinja, pripovedno razkošen, v skrivnosti zagrnjen svet, kristalna eleganca sloga – in neizprosna zarota v osrčju zgodbe. V drugem delu domišljijske sage Zrcalka se Ofelija hočeš nočeš znajde v kolesju preiskave, ki jo bo odnesla onstran slepil Pola, naravnost v središče strahovite resnice. Tetralogiji nezgrešljivega francoskega esprita izpod peresa mlade provansalske pisateljice se je uspelo zavihteti na knjižno polico ob najimenitnejša dela fantazijskega žanra.


Vprašajte nas

Datum izdaje: 26. 11. 2019

Zbirka: SANJE fantazija
Obseg: 400 strani 
Format: 152 mm x 235 mm
Trda vezava


Podrobnosti

Ofelija, pravkar imenovana za kraljevo podpripovedovalko, na lastni koži občuti puščice sovraštva in zarot, ki letijo izpod zlatih stropov Oblakovega, lebdeče prestolnice Pola. Znajde se v nemirnih vodah političnih spletk in nezanesljivih zavezništev, ki krojijo življenjske usode tako plemenitašev kot navadnih ljudi. Ko veleposlanik Arhibald izpuhti neznano kam, se odloči, da bo s temeljito raziskavo na lastno pest prišla stvarem do dna. Toda ta naloga se izkaže za mnogo težjo, kot je pričakovala. Položaj ni nič manj nevaren kakor prej – toda ali lahko še vedno računa na Thorna, svojega zagonetnega zaročenca? In kaj pomenijo skrivnostna izginotja vplivnih in pomembnih osebnosti v prestolpu? Ofelija se hočeš nočeš znajde v kolesju preiskave, ki jo bo odnesla onstran slepil Pola, naravnost v osrčje strahovite resnice.

Fantazijska saga Zrcalka

Tetralogija Zrcalka, ki jo je unisono navdušenje bralcev in kritikov po izidu bliskovito izstrelilo med francoske mladinske uspešnice in se je, podobno kot Harryja Potterja in Gospodarja prstanov, ne branijo niti odrasli bralci, pred očaranimi očmi razgrne nenavadni svet, v katerem so se ljudje ustalili na številnih Lokih. Ti po razbitju Zemlje na koščke krožijo okoli starega sveta, vsak pod zaščitništvom nesmrtnega Družinskega duha. Izginotja na Mesečini, drugi del velike fantazijske sage, nadaljuje zgodbo tam, kjer jo je konec Zimskih zaročencev zamrznil v lesketajoče se kristalje. Zgodbo, ki jo odlikuje pretanjen smisel za psihologijo in čudežno, oživlja prisotnost le navidez krhke, v resnici pa nadvse bistre in prisebne junakinje, katere notranje moči kljub temu, da se znajde sredi mračnih srednjeveških spletk in dvomljivih zavezništev, ni moč razbiti na koščke. S svojim razkošjem zapletov in preobratov ter pozornostjo, posvečeno narativnim detajlom, zgradi pripovedni lok, preko katerega se ta roman iskrivega francoskega esprija zavihti na knjižno polico ob najimenitnejša dela fantazijskega žanra, v njem pa se odzrcali tudi nadih belle epoque.

Nagrade, ki krasijo fantazijsko Zrcalko:
Prejemnica Grand Prix de l´Imaginaire 2016
Zmagovalka natečaja Gallimard Jeunesse za najboljši prvenec (Zimska zaročenca)
Amazonova NAJ KNJIGA LETA v kategoriji fantazijske književnosti (Zimska zaročenca)
Uvrščena na seznam izstopajočih crossover literarnih dosežkov 2018 v New York Timesu
Nominirana za Waterstones Children's Book Prize 2019

Odlomek

Na levi je rjovelo morje in valovi so butali ob skalnate mestne plaže; na desni, pod iglastim gozdom, je oljnata gladina slanih mokrišč odsevala svilnato gladke oblake. Pred rafinerijo so se lesketale sipine iz kristalov soli: mesto je dobilo ime po prelivajočih se mavričastih barvah teh peščin. In nad tem svetom, polnim vode, soli, rastlinja in opek, je viselo vročično nebo, na katerem sta se menjavala sonce in dež. Ofelija je globoko vdihnila: zunaj je bilo komaj petnajst stopinj in njena vlažna koža je že postajala rdečkasta, toda od te prijetne mešanice sladko-slanih vonjav po jelkah in morskem zraku jo je prijetno ščemelo po vsem telesu ... Po vseh tistih slepilih in utvarah na Oblakovem se je Ofelija tu počutila resnično.

Za trenutek se ji je pogled ustavil na moških iz svoje družine, ki so balinali v bližini sprehajališča. Kot Animčani, vredni svojega imena, so se smejali na vse grlo, mahali z rokami in se glasno pridušali, še posebej, kadar se je mala krogla premaknila sama od sebe. Igro sta do strani z rokami v žepih opazovala samo njen oče in stari stric, prvi iz zadržanosti, drugemu je sodelovanje branila čemernost.

»Ej, Ofelija! Kaj bi sama tamle! Pridi k nam!«

Strici in bratranci so jo opazili pri stebrišču. Z vljudnim zamahom roke je odklonila, pri tem pa skrivala pisemsko ovojnico za hrbtom. Na očetovo zaskrbljeno mrščenje je odgovorila z nasmehom.

Nekoliko ji je bilo v uteho, da je ostala polnokrvna članica družine, čeprav je sedaj živela tako daleč proč. A vseeno se ji je zdelo, da se ne more znebiti občutka izobčenosti. Zdelo se je, kakor da nihče ni opazil, da ni več takšna kot nekdaj. Oziroma da nikoli ni bila bolj ona sama kakor sedaj.

Usedla se je na kamnito ograjo, se s hrbtom naslonila na steber in tretjič vzela Thornovo pismo iz ovojnice. Čeprav bi ga sedaj lahko prebrala v miru, si ga ni upala razganiti. Bila je strahotno živčna. Ji bo Thorn oznanil, da bo zdaj zdaj tu? Sposoben je bil tudi tega, da se pred oltarjem prikaže šele na poročno jutro, s kupom fasciklov pod pazduho.

Tretjega avgusta, čez pet dni, čez komaj pet dni, bosta poročena.

Ofelija je razmišljala samo še o tem usodnem datumu. Kakšno bo življenje s Thornom? Ofelija si tega ni bila zmožna predstavljati, prav tako kot si ni mogla zamisliti sebe z lovskimi kremplji, ki ji rastejo s prstov, ali sebe, kako nosi Thornovega otroka.

Medijski odzivi

"Christelle Dabos je pisateljica s kristalno domišljijo in izjemnim darom za pripovedovanje in opisovanje detajlov. Predvsem pa ji je kristalno jasno, kako se kakšne stvari dogajajo v realnem svetu, kar zna zelo lepo preslikati v fantazijski svet in rešiti na svoj način."
- prevajalka Živa Čebulj v pogovoru z Jolando Fele, Kulturnice, Val 202

"Gotovo eden bolj izstopajočih fantazijskih crossover dosežkov prejšnjega leta."
- Renate Rugelj, Bukla

"Z lahkoto lahko Zrcalko postavimo ob bok knjigam o čarovniškem fantu Harryju Potterju."
- Samanta Coraci, Primorske novice

"Nepozabna junakinja, bogat pripovedni svet ... odskočna deska v veličastno fantazijsko sago."
- Le Monde

"Zrcalka se je že znašla na isti knjižni polici kot Harry Potter. Nepozabno potovanje k stičišču množice svetov!"
- Elle

"Med prebiranjem dela fantastičnih epskih razsežnosti, ki je nedvomno tudi roman iniciacije, se v domišljiji bralca razraste bujni gozd metafor. Romanopiska je rojena!"
- Le Figaro

"Od prve vrstice romana dalje bralca od 7 pa tja do 77 let prevzame fantazijski svet, spretno zgrajen iz večplastnih, na izviren način povezanih detajlov."
- Ricochet.org

"Christelle Dabos je arhitektka čarobnega, zapletenega sveta je, ki literarno zgradbo snuje z rahločutnim smislom za čudežno in z občutkom za eleganco jezika. Od metafore do metafore je ta zasvojljiva knjiga tudi zgodba o iniciaciji."
- Télérama

"Navdušila me je domišljija, ki kipi s strani knjige, očaralo dogajanje, opisano z neverjetno prepričljivostjo. Dih jemajoča prizorišča popeljejo v romaneskni svet kot iz sanj. Zaplet je briljantno izpeljan. Razpleteni kobčič skrivnosti se že naslednji hip spet zaplete; roman, v katerem ni nič takšno, kot je videti, me je popolnoma prevzel."
- bralski odziv na Amazonu

"Dabos je z Zrcalko uspel redek podvig: celovito zamišljen svet, vešče niansiran razvoj literarnih likov in očarujoč zaplet ji izpod peresa letijo z neverjetno lahkoto! Nobene luknjice ni v tem zapletenem pripovednem pletenju, ki se v središče postavi učenjakarsko, prikupno štorasto, v knjige zamaknjeno junakinjo in jo obdari z nesluteno močjo."
- Kirkus Review

"S strani očarljivege sage Christelle Dabos, polnega temačnih skrivnosti, se usipljejo živi liki, izvirno zamišljena prizorišča in sofisticiran zaplet, ki bo osupnil bralce. Ofelijino razburljivo potovanje k samospoznanju doseže vrhunec v dramatičnem preobratu, ki bralsko občinstvo pusti v napetem pričakovanju nadaljevanja."
- Publishers Weeklyantikvariat: brez
Avtor: Christelle Dabos
Urednik: Andreja Udovč
Soustvarjalci: Lektura: Darinka Lamut
Prelom in oblikovanje naslovnice po francoskem izvirniku: Tajda Pavletič
Založba: Sanje
Jezik: slovenski
Datum izida: 26. nov. 2019