Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Zrcalka II: Izginotja na Mesečini
19.95 EUR Zaloga: Na zalogi

Zrcalka II: Izginotja na Mesečini

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Živa Čebulj

Redna cena: 19,95 €

Nepozabna junakinja, pripovedno razkošen, v skrivnosti zagrnjen svet, kristalna eleganca sloga – in neizprosna zarota v osrčju zgodbe. V drugem delu domišljijske sage Zrcalka se Ofelija hočeš nočeš znajde v kolesju preiskave, ki jo bo odnesla onstran slepil Pola, naravnost v središče strahovite resnice. Tetralogiji nezgrešljivega francoskega esprita izpod peresa mlade provansalske pisateljice se je uspelo zavihteti na knjižno polico ob najimenitnejša dela fantazijskega žanra.


Vprašajte nas

Datum izdaje: 14. 11. 2019

Zbirka: SANJE fantazija
Broširana vezava

Obseg: 400 strani 
Format: 152 mm x 235 mm


Podrobnosti

Ofelija, pravkar imenovana za kraljevo podpripovedovalko, na lastni koži občuti puščice sovraštva in zarot, ki letijo izpod zlatih stropov Oblakovega, lebdeče prestolnice Pola. Znajde se v nemirnih vodah političnih spletk in nezanesljivih zavezništev, ki krojijo življenjske usode tako plemenitašev kot navadnih ljudi. Ko veleposlanik Arhibald izpuhti neznano kam, se odloči, da bo s temeljito raziskavo na lastno pest prišla stvarem do dna. Toda ta naloga se izkaže za mnogo težjo, kot je pričakovala. Položaj ni nič manj nevaren kakor prej – toda ali lahko še vedno računa na Thorna, svojega zagonetnega zaročenca? In kaj pomenijo skrivnostna izginotja vplivnih in pomembnih osebnosti v prestolpu? Ofelija se hočeš nočeš znajde v kolesju preiskave, ki jo bo odnesla onstran slepil Pola, naravnost v osrčje strahovite resnice.

Tetralogija Zrcalka, ki jo je unisono navdušenje bralcev in kritikov po izidu bliskovito izstrelilo med francoske mladinske uspešnice in se je, podobno kot Harryja Potterja in Gospodarja prstanov, ne branijo niti odrasli bralci, pred očaranimi očmi razgrne nenavadni svet, v katerem so se ljudje ustalili na številnih Lokih. Ti po razbitju Zemlje na koščke krožijo okoli starega sveta, vsak pod zaščitništvom nesmrtnega Družinskega duha. Izginotja na Mesečini, drugi del velike fantazijske sage, nadaljuje zgodbo tam, kjer jo je konec Zimskih zaročencev zamrznil v lesketajoče se kristalje. Zgodbo, ki jo odlikuje pretanjen smisel za psihologijo in čudežno, oživlja prisotnost le navidez krhke, v resnici pa nadvse bistre in prisebne junakinje, katere notranje moči kljub temu, da se znajde sredi mračnih srednjeveških spletk in dvomljivih zavezništev, ni moč razbiti na koščke. S svojim razkošjem zapletov in preobratov ter pozornostjo, posvečeno narativnim detajlom, zgradi pripovedni lok, preko katerega se ta roman iskrivega francoskega esprija zavihti na knjižno polico ob najimenitnejša dela fantazijskega žanra, v njem pa se odzrcali tudi nadih belle epoque.

V zrcalu tetralogije se svetlikajo številne nagrade. S prvo knjigo Zrcalke je avtorica postala zmagovalka natečaja Gallimard Jeunesse za najboljši prvenec ter prejela Gallimardovo prestižno nagrado Grand Prix de l´Imaginaire (2016). Zmagoslavje po bolezni, med katero je pisala, se je nadaljevalo, ko je fantazijski kristal postal Amazonova naj knjiga leta v kategoriji fantazijske književnosti, prav tako je bila uvrščena na seznam izstopajočih crossover literarnih dosežkov New York Timesa (2018). Nominirana je bila še v kategoriji najboljše mladinske knjige, ki jo podeljuje knjigarna Waterstones (2019).

Knjiga je prejemnica znaka za kakovost zlata hruška 2019. 

Odlomek

V zhudozhudnih zhaſſih živimo, da veš. Danes se svet lepo vrti, jutri pa se, tresk, razleti kakor krožnik! Seveda, imeli smo zadosti časa, da smo se temu privadili. Oboki visijo nad praznino, družinski duhovi žive na veke vekov, raznih moči je vsepovsod v obilici, to se nam danes zdijo vsakdanje reči. V resnici pa vsi skupaj živimo v zhudozhudnih zhaſſih.

Medijski odzivi

"Glede na to, da gre za drugo knjigo v seriji, je zgodba primerno razširjena, a vseeno postreže z dovolj novostmi in obrati, da se nikoli ne ponavlja ali stoji na mestu – ali, še huje, ruši prvega dela –, kar je za drugi del, ki je po močnem začetku vedno najbolj na udaru pričakovanj, več kot pohvalno."
- Veronika Šoster, Trubarjeva hiša literature

"Z Izginotjem na mesečini, drugim iz serije romanov o prikupnem dekliču iz dodelanega in bogatega domišljijskega sveta, je Christelle Dabos izjemno nadgradila roman Zimska zaročenca."
- Gregor Korošec, dobreknjige.si

"Napeta, bleščeče sveža fantazijska saga Chirstelle Dabos, ki se prepleta z nežno ljubezensko zgodbo, izrisuje skrivnosten svet, v katerem vladajo močne strasti, v ozadju pa slutimo prevprašanje o mogočnih silah stvaritve in uničenja svetov."
- Maja Črepinšek, Moj malček

"Christelle Dabos je pisateljica s kristalno domišljijo in izjemnim darom za pripovedovanje in opisovanje detajlov. Predvsem pa ji je kristalno jasno, kako se kakšne stvari dogajajo v realnem svetu, kar zna zelo lepo preslikati v fantazijski svet in rešiti na svoj način."
– prevajalka Živa Čebulj v pogovoru z Jolando Fele, Kulturnice, Val 202

"Francoska tetralogija mlade provansalske pisateljice je tudi zaradi bravurozno izpisanih prizorišč in dogodkov prejela številne nagrade in priznanja, ki jo uvrščajo ob bok najimenitnejših predstavnikov tega žanra."
– Renate Rugelj, Bukla

"Z lahkoto lahko Zrcalko postavimo ob bok knjigam o čarovniškem fantu Harryju Potterju."
– Samanta Coraci, Primorske novice

"Gotovo eden bolj izstopajočih fantazijskih crossover dosežkov prejšnjega leta."
– Renate Rugelj, Bukla

"Mene je Dabos z Zimskima zaročencema že dobila na svojo stran, najbrž še bolj v strukturnem kot v vsebinskem oziru, če se ju lahko sploh loči. Zato sem se z veseljem lotil tudi te, saj me je zanimalo, kako se bo Ofelija spoprijela z novimi izzivi, ki jih na Oblakovem prav nikdar ne zmanjka. Popolnoma se prilega prvemu delu serije. Še vedno gre za izkušnjo vrženosti bralca v popolnoma domišljijski svet, ki ne prizanaša s fizičnim in mentalnim nasiljem, obenem pa Izginotja na Mesečini odlikuje izjemna barvita struktura značajev, vezi, sposobnosti, hierarhije in arhitekturnih predstav dežele, ki jo je piska ubesedila v prvi knjigi. Možni svetovi se ne izčrpajo, tu so zato, da razburkajo domišljijo in opozarjajo na njeno neskočno moč (...). Izginotja na Mesečini niso samosvoja zgodba. So nadaljevanje Zimskih zaročencev in še vedno pot mladega dekleta v boju s kolesjem političnih intrig, njenega preživetja v smrtonosni družbi. A vstopi kriminalka. Izginotja na Mesečini je pravzaprav krimič."
– Tomaž Bešter, Konteksti


"Nepozabna junakinja, bogat pripovedni svet ... odskočna deska v veličastno fantazijsko sago."
– Le Monde

"Zrcalka se je že znašla na isti knjižni polici kot Harry Potter. Nepozabno potovanje k stičišču množice svetov!"
– Elle

"Med prebiranjem dela fantastičnih epskih razsežnosti, ki je nedvomno tudi roman iniciacije, se v domišljiji bralca razraste bujni gozd metafor. Romanopiska je rojena!"
– Le Figaro

"Od prve vrstice romana dalje bralca od 7 pa tja do 77 let prevzame fantazijski svet, spretno zgrajen iz večplastnih, na izviren način povezanih detajlov."
– Ricochet.org

"Christelle Dabos je arhitektka čarobnega, zapletenega sveta je, ki literarno zgradbo snuje z rahločutnim smislom za čudežno in z občutkom za eleganco jezika. Od metafore do metafore je ta zasvojljiva knjiga tudi zgodba o iniciaciji."
– Télérama

"Navdušila me je domišljija, ki kipi s strani knjige, očaralo dogajanje, opisano z neverjetno prepričljivostjo. Dih jemajoča prizorišča popeljejo v romaneskni svet kot iz sanj. Zaplet je briljantno izpeljan. Razpleteni kobčič skrivnosti se že naslednji hip spet zaplete; roman, v katerem ni nič takšno, kot je videti, me je popolnoma prevzel."
– bralski odziv na Amazonu

"Dabos je z Zrcalko uspel redek podvig: celovito zamišljen svet, vešče niansiran razvoj literarnih likov in očarujoč zaplet ji izpod peresa letijo z neverjetno lahkoto! Nobene luknjice ni v tem zapletenem pripovednem pletenju, ki se v središče postavi učenjakarsko, prikupno štorasto, v knjige zamaknjeno junakinjo in jo obdari z nesluteno močjo."
– Kirkus Review

"S strani očarljivege sage Christelle Dabos, polnega temačnih skrivnosti, se usipljejo živi liki, izvirno zamišljena prizorišča in sofisticiran zaplet, ki bo osupnil bralce. Ofelijino razburljivo potovanje k samospoznanju doseže vrhunec v dramatičnem preobratu, ki bralsko občinstvo pusti v napetem pričakovanju nadaljevanja."
– Publishers WeeklyAvtor: Christelle Dabos
Urednik: Andreja Udovč
Soustvarjalci: Lektura: Darinka Lamut in Andreja Udovč
Prelom in oblikovanje naslovnice po francoskem izvirniku: Tajda Pavletič
Založba: Sanje
ISBN: 9789612740856
Jezik: slovenski
Datum izida: 14. nov. 2019