Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Zrcalka III: Spomin Babilona
19.95 EUR Zaloga: Na zalogi

Zrcalka III: Spomin Babilona

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Živa Čebulj

Redna cena: 19,95 €

Sanjska cena: 18,00 €*

Prihranite: 1,95 € (10%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Nepozabna junakinja, pripovedno razkošen, v skrivnosti zagrnjen svet, kristalna eleganca sloga – in neizprosna zarota v osrčju zgodbe. V tretjem, živahno utripajočem delu sage Zrcalka nadarjena provansalska pisateljica Christelle Dabos pred bralci razgrne sijajno mesto Babilon. Globoko v njegovem središču leži nedoumljiva skrivnost, ključ, ki bi utegnil odkleniti vrata v preteklost in negotovo prihodnost. Tetralogiji nezgrešljivega francoskega esprija se je uspelo zavihteti na knjižno polico ob najimenitnejša dela fantazijskega žanra.


Vprašajte nas

Datum izdaje: 11. 09. 2020

Zbirka: SANJE fantazija
Broširana vezava

Obseg: 400 strani 
Format: 152 mm x 235 mm

Knjižna izkaznica

Izid knjige so podprli Javna agencija za knjigo RS, Francoski inštitut ter program Ustvarjalna Evropa (EU). 

Podrobnosti

Minili sta dve leti in sedem mesecev, odkar Ofelija veni na svojem oboku, Animi. A ob pričetku tretje knjige nastopi čas za dejanja: napraviti mora odločilni korak in uporabiti znanje, ki ga je pridobila z branjem Farukove Knjige in razvozlavanjem njegovih spominov. Pod lažno krinko Ofelija pripotuje na Babilon, svetovljanski obok, ki je pravi biser modernosti. Ji bodo njeni nadnaravni darovi pomagali pravilno razbrati okolico? Ali ji bodo njene izjemne veščine omogočile prednost, ki jo potrebuje, da bi vse mogočnejšim sovražnikom prekrižala načrte? Ali ima vsaj rahlo možnost, da dožene, kam se je izgubila sled za Thornom? V tretjem, živahno utripajočem delu sage Zrcalka nadarjena provansalska pisateljica Christelle Dabos pred bralci razgrne sijajno mesto Babilon. Globoko v njegovem središču leži nedoumljiva skrivnost, ključ, ki bi utegnil odkleniti vrata v preteklost in negotovo prihodnost. 

Tetralogija Zrcalka, ki jo je unisono navdušenje bralcev in kritikov po izidu bliskovito izstrelilo med francoske mladinske uspešnice in se je, podobno kot Harryja Potterja in Gospodarja prstanov, ne branijo niti odrasli bralci, pred očaranimi očmi razgrne nenavadni svet, v katerem so se ljudje ustalili na številnih Lokih. Ti po razbitju Zemlje na koščke krožijo okoli starega sveta, vsak pod zaščitništvom nesmrtnega Družinskega duha. Zgodbo, ki jo odlikuje pretanjen smisel za psihologijo in čudežno, oživlja prisotnost le navidez krhke, v resnici pa nadvse bistre in prisebne junakinje, katere notranje moči kljub temu, da se znajde sredi mračnih srednjeveških spletk in dvomljivih zavezništev, ni moč razbiti na koščke. S svojim razkošjem zapletov in preobratov ter pozornostjo, posvečeno narativnim detajlom, zgradi pripovedni lok, preko katerega se ta roman iskrivega francoskega esprija zavihti na knjižno polico ob najimenitnejša dela fantazijskega žanra, v njem pa se odzrcali tudi nadih belle epoque.

V zrcalu tetralogije se svetlikajo številne nagrade. S prvo knjigo Zrcalke je avtorica postala zmagovalka natečaja Gallimard Jeunesse za najboljši prvenec ter prejela Gallimardovo prestižno nagrado Grand Prix de l´Imaginaire (2016). Zmagoslavje po bolezni, med katero je pisala, se je nadaljevalo, ko je fantazijski kristal postal Amazonova naj knjiga leta v kategoriji fantazijske književnosti, prav tako je bila uvrščena na seznam izstopajočih crossover literarnih dosežkov New York Timesa (2018). Nominirana je bila še v kategoriji najboljše mladinske knjige, ki jo podeljuje knjigarna Waterstones (2019).

Odlomek

Senca Pomnika se je umaknila kakor ob oseki in sonce je utonilo nazaj proti vzhodu. Dan se je umaknil noči in danes je postal včeraj: pod Ofelijinimi prsti se je razpočil čas. Sploh pa to niso bili več njeni prsti. Na stotine, tisoče drugih prstov je božalo škorenj kipa, dan pred dnem, leto pred letom, stoletje pred stoletjem.
Za srečo.
Za uspeh.
Za ozdravitev.
Za šalo.
Za rast.
Za preživetje.
In nenadoma, ko se je Ofelija raztapljala v tej množici brezimnih rok, je začutila svoje roke. Oziroma roke, ki so bile njene, ne da bi bile zares njene.

 

Medijski odzivi

"Če ste do sedaj uživali v osupljivih zapletih očarljivih junakov vesolja, ki mu vladajo gospodarji predmetov, živali, rastlinja, urokov, alkimije ..., potem boste tretjo knjigo iz uspešne francoske tetralogije prav težko odložili pred zadnjo stranjo. (...) Priljubljena avtorica je vpeljala še nekaj novih likov, ki postavijo trdne temelje za veliki finale in opozori, da se moramo v iskanju resnice in svobode vedno pogumno zazreti vase in neprenehno dvomiti o nezmotljivosti uveljavljenih avtoritet."
– Renate Rugelj, Bukla

"Christelle Dabos je pisateljica s kristalno domišljijo in izjemnim darom za pripovedovanje in opisovanje detajlov. Predvsem pa ji je kristalno jasno, kako se kakšne stvari dogajajo v realnem svetu, kar zna zelo lepo preslikati v fantazijski svet in rešiti na svoj način."

– prevajalka Živa Čebulj v pogovoru z Jolando Fele, Kulturnice, Val 202

"Francoska tetralogija mlade provansalske pisateljice je tudi zaradi bravurozno izpisanih prizorišč in dogodkov prejela številne nagrade in priznanja, ki jo uvrščajo ob bok najimenitnejših predstavnikov tega žanra."
– Renate Rugelj, Bukla

"Z lahkoto lahko Zrcalko postavimo ob bok knjigam o čarovniškem fantu Harryju Potterju."
– Samanta Coraci, Primorske novice

"Gotovo eden bolj izstopajočih fantazijskih crossover dosežkov prejšnjega leta."
– Renate Rugelj, Bukla


"Nepozabna junakinja, bogat pripovedni svet ... odskočna deska v veličastno fantazijsko sago."
– Le Monde

"Zrcalka se je že znašla na isti knjižni polici kot Harry Potter. Nepozabno potovanje k stičišču množice svetov!"
– Elle

"Med prebiranjem dela fantastičnih epskih razsežnosti, ki je nedvomno tudi roman iniciacije, se v domišljiji bralca razraste bujni gozd metafor. Romanopiska je rojena!"
– Le Figaro

"Od prve vrstice romana dalje bralca od 7 pa tja do 77 let prevzame fantazijski svet, spretno zgrajen iz večplastnih, na izviren način povezanih detajlov."
– Ricochet.org

"Christelle Dabos je arhitektka čarobnega, zapletenega sveta je, ki literarno zgradbo snuje z rahločutnim smislom za čudežno in z občutkom za eleganco jezika. Od metafore do metafore je ta zasvojljiva knjiga tudi zgodba o iniciaciji."
– Télérama

"Navdušila me je domišljija, ki kipi s strani knjige, očaralo dogajanje, opisano z neverjetno prepričljivostjo. Dih jemajoča prizorišča popeljejo v romaneskni svet kot iz sanj. Zaplet je briljantno izpeljan. Razpleteni kobčič skrivnosti se že naslednji hip spet zaplete; roman, v katerem ni nič takšno, kot je videti, me je popolnoma prevzel."
– bralski odziv na Amazonu

"Dabos je z Zrcalko uspel redek podvig: celovito zamišljen svet, vešče niansiran razvoj literarnih likov in očarujoč zaplet ji izpod peresa letijo z neverjetno lahkoto! Nobene luknjice ni v tem zapletenem pripovednem pletenju, ki se v središče postavi učenjakarsko, prikupno štorasto, v knjige zamaknjeno junakinjo in jo obdari z nesluteno močjo."
– Kirkus Review

"S strani očarljivege sage Christelle Dabos, polnega temačnih skrivnosti, se usipljejo živi liki, izvirno zamišljena prizorišča in sofisticiran zaplet, ki bo osupnil bralce. Ofelijino razburljivo potovanje k samospoznanju doseže vrhunec v dramatičnem preobratu, ki bralsko občinstvo pusti v napetem pričakovanju nadaljevanja."
– Publishers WeeklyAvtor: Christelle Dabos
Urednik: Andreja Udovč
Soustvarjalci: Lektura: Andreja Udovč in Darinka Lamut
Prelom in oblikovanje naslovnice po francoskem izvirniku: Tajda Pavletič
Založba: Sanje
ISBN: 9789612740856
Jezik: slovenski
Datum izida: 11. sep. 2020