Brezplačna dostavaBrezplačna dostava nad 35 €.
Sanjsko pismo
ZRCALKA: Zimska zaročenca
30 EUR Zaloga: Na zalogi

ZRCALKA: Zimska zaročenca

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Živa Čebulj

Redna cena: 30,00 €

Nepozabna junakinja, pripovedno razkošen, v skrivnosti zagrnjen svet, kristalna eleganca sloga – in neizprosna zarota v osrčju zgodbe. Voilà! Odkrijte prvo knjigo iz domišljijske sage Zrcalka in izjemen talent mlade pisateljice z naravnost presenetljivo domišljijo. Romanu nezgrešljivega francoskega esprita, ki je postal velika mladinska uspešnica v Franciji in ga kritiki postavljajo ob bok Harryju Potterju, se je uspelo zavihteti na knjižno polico ob najimenitnejša dela fantazijskega žanra.


Vprašajte nas

Datum izdaje: 21. 02. 2019

Zbirka: SANJE fantazija
Obseg: 416 strani 
Format: 152 mm x 235 mm
T
rda vezava
Knjižna izkaznica

Podrobnosti

Ofelija pod svojimi pravokotastimi očali in ponošenim govorečim šalom, ki ji dela družbo v urah samotarske službe, skriva nenavadna darova: zgolj z dotikom zna prebrati preteklost predmetov, v zrcalih pa se ne ogleduje, temveč jih prehaja. Zatopljena v skrb za zgodovinske Arhive mirno živi na svojem oboku, Animi, dokler je družinske starešinke ne zaročijo s hladnim Thornom iz mogočnega klana Zmajev. Proti svoji volji je primorana zapustiti družino in mu slediti na Oblakovo, v ledeni oklep zime ujeto lebdečo prestolnico Pola. Kaj neki je botrovalo odločitvi, da mu je bila za družico izbrana prav ona? In zakaj mora skrivati svojo identiteto? Ne da bi poznala skrivnostne vzvode kot struna napetega dogajanja, Ofelija postane igračka sredi smrtno nevarne zarote.

Nepozabna junakinja, pripovedno razkošen, v skrivnosti zagrnjen svet, kristalna eleganca sloga – in neizprosna zarota v osrčju zgodbe. Voilà! Odkrijte prvo knjigo velike domišljijske sage in izjemen talent pisateljice z naravnost presenetljivo domišljijo.

Prvenec tetralogije Zrcalka, ki ga je unisono navdušenje bralcev in kritikov po izidu bliskovito izstrelilo med francoske mladinske uspešnice in ki se ga, podobno kot Harryja Potterja in Gospodarja prstanov, ne branijo niti odrasli bralci, pred očaranimi očmi razgrne nenavadni svet, v katerem so se ljudje ustalili na številnih Lokih. Ti po razbitju Zemlje na koščke krožijo okoli starega sveta, vsak pod zaščitništvom nesmrtnega Družinskega duha. V Zimskih zaročencih, prvem delu fantazijske sage, oživlja zgodbo prisotnost le navidez krhke, v resnici pa nadvse bistre in prisebne junakinje, katere notranje moči kljub temu, da se znajde sredi mračnih srednjeveških spletk in dvomljivih zavezništev, ni moč razbiti na koščke. Zgodba, ki jo odlikuje pretanjen smisel za psihologijo in čudežno, je izpisana v kristalno čistem, tekočem stilu. S svojim razkošjem zapletov in preobratov ter pozornostjo, posvečeno narativnim detajlom, zgradi pripovedni lok, preko katerega se ta roman iskrivega francoskega esprija zavihti na knjižno polico ob najimenitnejša dela fantazijskega žanra, v njem pa se odzrcali tudi nadih belle epoque.

Prejemnica Grand Prix de l´Imaginaire 2016
Zmagovalka natečaja Gallimard Jeunesse za najboljši prvenec
Amazonova NAJ KNJIGA LETA v kategoriji fantazijske književnosti
Uvrščena na seznam izstopajočih crossover literarnih dosežkov 2018 v New York Timesu

Nominirana za Waterstones Children's Book Prize 2019

Odlomek

Tudi Ofelija ni razumela. Ničesar več ni razumela. Od mraza jo je bolelo v sencih, da ni mogla misliti jasno. Glavo si je ovila v šal, da je komaj videla ven. Nenadoma pa so se sani spet pognale na pot skozi noč in sunki vetra so ji napihnili krilo. Tresljaji vožnje so jo zvito v dve gubé premetavali kakor punčko iz cunj, ona pa se je trudila, da bi s palčniki ujela lase, ki so jo bičali po nosu. Pred njo je stal Thorn in vodil njuno vprego: njegova ogromna senca, sklonjena v veter, se je spojila s hitrostjo kakor puščica. V temi so jima s pridušenim pozvanjanjem kraguljčkov sledile sani, ki so nosile lovskega čuvaja in teto Rozalino. Okoli njiju so gole veje dreves puščale praske po pokrajini, parale odeje snega in le kdaj pa kdaj so se skoznje prikazale zaplate neba. Ofelijo je premetavalo sem in tja, medtem ko se je borila s težkim spancem, ki jo je hromil. Zdelo se ji je, da se ta vožnja ne bo nikoli končala.

Nenadoma so se sence, ki so mrgolele po gozdu, razblinile v nič in prostrana, kristalna, bleščeča se noč je razvila svoj zvezdnati plašč, kamor je segal pogled. Ofelija je za svojimi očali široko odprla oči. Vzravnala se je; leden piš se ji je zapletel v lase in razgled ji je vzel sapo.

Sredi noči je odrezana od sveta lebdela čudovita trdnjava, katere stolpi so potapljali vrhove v Rimsko cesto. Razgled je bil bajen skozinskoz: velikanski panj, ki se mu je zemlja odrekla, vijugast preplet donžonov, mostov, strelnih lin, nadzidkov, stopnišč, opornih lokov in dimnikov. Trdnjavo je ljubosumno čuval prstan poledenelih obrambnih jarkov, od koder so se velikanske ledene sveče iztekale v praznino, zasneženo mesto pa se je razraščalo nad in pod tem ivnatim pasom. Posejano z razsvetljenimi okni in uličnimi svetilkami je ogledovalo svojo tisoč in eno luč v zrcalu jezerske gladine in njegov najvišji stolp se je kakor harpuna zabadal v rastoči mesečev krajec.


Nedosegljivo, je ocenila Ofelija. Pogled na mesto jo je presunil. To je bilo torej lebdeče mesto, ki ga je Avgust narisal v svojo beležnico?

Medijski odzivi

"Bralna izkušnja Zimskih zaročencev je zelo posebna. Po eni strani jo z veseljem priporočim vsem ljubiteljem fantazijske literature, saj je avtorica zgradila povsem samosvoj svet, v katerem te zavoljo posebnih moči prebivalcev ali že zaradi izgradnje prostora doleti čisto vse, po drugi strani pa vsem, ki so pripravljeni na dokaj temačno zgodbo o mladi ženski, ki bo na poti golega preživetja in razjasnitve vseh mrež ter absorpcije vsega novega okolja morala zbrati vse svoje moči, da bo v njem obstala."
- Tomaž Bešter, Konteksti

"Domišljija, ki te ponese, skrivnosti, magija, izjemni liki, zapletene intrige, čudežni novi svetovi in ... vznik ljubezni. Ja, ljubezni. Če te knjige - prve iz nove sage - ne preberete, zamujate poslastico."
- Maja Črepinšek, Moj malček

"Christelle Dabos je pisateljica s kristalno domišljijo in izjemnim darom za pripovedovanje in opisovanje detajlov. Predvsem pa ji je kristalno jasno, kako se kakšne stvari dogajajo v realnem svetu, kar zna zelo lepo preslikati v fantazijski svet in rešiti na svoj način."
- prevajalka Živa Čebulj v pogovoru z Jolando Fele, Kulturnice, Val 202

"Nepozabna junakinja, bogat pripovedni svet ... odskočna deska v veličastno fantazijsko sago."
- Le Monde


"Zrcalka se je že znašla na isti knjižni polici kot Harry Potter. Nepozabno potovanje k stičišču množice svetov!"
- Elle

"Med prebiranjem dela fantastičnih epskih razsežnosti, ki je nedvomno tudi roman iniciacije, se v domišljiji bralca razraste bujni gozd metafor. Romanopiska je rojena!"
- Le Figaro

"Od prve vrstice romana dalje bralca od 7 pa tja do 77 let prevzame fantazijski svet, spretno zgrajen iz večplastnih, na izviren način povezanih detajlov."
- Ricochet.org

"Christelle Dabos se z močjo svoje domišljije v prvencu uveljavi kot vrhunska avtorica. Arhitektka čarobnega, zapletenega sveta je, ki literarno zgradbo snuje z rahločutnim smislom za čudežno in z občutkom za eleganco jezika. Od metafore do metafore je ta zasvojljiva knjiga tudi zgodba o iniciaciji."
- Télérama 

"Navdušila me je domišljija, ki kipi s strani knjige, očaralo dogajanje, opisano z neverjetno prepričljivostjo. Dih jemajoča prizorišča popeljejo v romaneskni svet kot iz sanj. Zaplet je briljantno izpeljan. Razpleteni kobčič skrivnosti se že naslednji hip spet zaplete; roman, v katerem ni nič takšno, kot je videti, me je popolnoma prevzel."
- bralski odziv na Amazonu

»Zimska zaročenca, očarljivi, čarobnosti in intrig poln fantazijski triler 27-letne Christelle Dabos popelje na poživljajoče potovanje v svet lebdečih mest, iluzij in laži, kjer se za videzom in medenimi besedami skrivajo zli nameni.«
- Foreword Reviews

"Dabos je z Zrcalko uspel redek podvig: celovito zamišljen svet, vešče niansiran razvoj literarnih likov in očarujoč zaplet ji izpod peresa letijo z neverjetno lahkoto! Nobene luknjice ni v tem zapletenem pripovednem pletenju, ki se v središče postavi učenjakarsko, prikupno štorasto, v knjige zamaknjeno junakinjo in jo obdari z nesluteno močjo."
- Kirkus Review

"S strani očarljivega prvenca Christelle Dabos, polnega temačnih skrivnosti, se usipljejo živi liki, izvirno zamišljena prizorišča in sofisticiran zaplet, ki bo osupnil bralce. Ofelijino razburljivo potovanje k samospoznanju doseže vrhunec v dramatičnem preobratu, ki bralsko občinstvo pusti v napetem pričakovanju nadaljevanja."
- Publishers Weekly

Avtor: Christelle Dabos
Urednik: Andreja Udovč
Soustvarjalci: Prelom: Rok Zavrtanik
Oblikovanje naslovnice po francoskem izvirniku: Tajda Pavletič
Založba: Sanje
ISBN: 9789612745875
Jezik: slovenski
Datum izida: 21. feb. 2019