Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Zveri brez domovine [e-knjiga]
9.99 EUR Zaloga: Na zalogi

Zveri brez domovine [e-knjiga]

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Maja Ropret

Zaloga: Na zalogi

Prvenec nigerijsko-ameriškega avtorja Uzodinme Iweale v prvoosebni pripovedi razgrne in razgali življenje otroka vojaka v neimenovani zahodnoafriški državi, pahnjeni v državljansko vojno. Ko protagonista Aguja zajamejo gverilski borci, njegov brezskrbni otroški vsakdan, ki ga sestavljajo družina, prijatelji, šola in cerkev, brutalno izrinejo iz spomina nepredstavljivo nasilje, strah, lakota in postopno izgubljanje identitete. Agu o vojnih grozodejstvih, ki jih doživi ali povzroča tudi sam, pripoveduje z boleče iskrenim, otroškim, izvirnim glasom, v katerem Iweala s posnemanjem struktur jezika twi na skladenjski, oblikoslovni in pravopisni ravni ustvari povsem lastno različico (nigerijske) angleščine.
Redna cena: 9,99 €

Sanjska cena: 3,00 €*

Prihranite: 6,99 € (70%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)


Vprašajte nas

Datum izdaje: 23. 11. 2016

Zbirka: ROMAN SANJE 

e-Knjiga

Obseg: 118 strani

Podrobnosti

Roman Beasts of No Nation (2005) se je razvil iz osnutka, ki ga je v Združenih državah odraščajoči nigerijski avtor Uzodinma Iweala (1982) napisal pri 21 letih za diplomo iz kreativnega pisanja na harvardski univerzi, kjer je že v času študija za svoje pisanje prejel več nagrad. Za roman, ki ga je leta 2015 scenarist in režiser Cary Joji Fukunaga predelal še v filmsko različico (doslej najbolj uspešen Netflixov filmski projekt!), mu je Ameriška akademija za umetnost in književnost podelila nagrado Sue Kaufman za prvenec, Los Angeles Times nagrado Arta Seidenbauma za prvenec, Newyorška javna knjižnica nagrado Young Lions za leto 2006. Prejel je tudi nagrado Johna Llewellyna Rhysa, literarna revija Granta pa ga je uvrstila na seznam najboljših dvajsetih mladih ameriških romanopiscev. Od izida romana leta 2005 dalje je Iweala opravil še študij medicine na univerzi Columbia, kot prostovoljec delal v Nigeriji, tam soustanovil podjetje, ki se ukvarja z alternativnimi viri energije, urejal nigerijsko revijo Farafina Magazine, preučeval javno zdravstvo v podsaharski Afriki in napisal neleposlovno delo Our Kind of People (2012), ki govori o aidsu v Nigeriji. 
 
Natis je gmotno podprla Javna agencija za knjigo RS. 

Medijski odzivi

"Vrhunsko napisana in inovativno prevedena zgodba, ki ne pušča prostora za ravnodušnost."
- Žiga Valetič, Bukla

"Kratek, vendar surovo pretresljiv in do konca čisto brezperspektiven roman o vojni, metodah in žrtvah – kar so pravzaprav vsi, ki se srečajo, samo eni aktivni, drugi pasivni in bežeči udeleženci."
- Matej Bogataj, Mladina

"Najbolj pretresljivo pa je Agujevo opisovanje nasilja; sicer z distance nekoga, ki še ne razume, kaj pomeni smrt, a vedno bolj zavedajoč se dejstva, da gre za zverinska dejanja, za katera nosi odgovornost tudi sam."
- Veronika Šoster, Koridor

"Kruta zgodba o otrokih vojakih v Afriki."
- Brane Maselj, Delo

"Roman o dosledni nesmiselnosti vojne, katere koli, ki priča ne le o tem, da so v njej žrtve vsi in da bodo preživeli žrtve še dolgo po tistem, ko je več ne bo, temveč predvsem o na najbolj grozovit način zlorabljenem otroštvu, o nepredstavljivo globoki rani, ki se ne bo nikoli zacelila."
- Jasna Lasja, Dnevnik

"Iz strani v stran je čutiti več bridkosti in jeze, razočaranja in besa, zakaj je, kot je."
- Matic Slapšak, Vklop

Avtor: Uzodinma Iweala
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Lektura: Darinka Lamut
Založba: Sanje
ISBN: 9789612744847
Jezik: slovenski
Datum izida: 23. nov. 2016