Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Zvezdica Zaspanka
14.95 EUR Zaloga: Na zalogi

Zvezdica Zaspanka

Avtor: | | Založnik: Sanje

Ilustratorji: Gorazd Vahen

Redna cena: 14,95 €

Sanjska cena: 12,00 €*

Prihranite: 2,95 € (20%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Zvezdica Zaspanka je prva slovenska radijska igra za otroke. Napisal jo je Frane Milčinski - Ježek in zanjo leta 1952 prejel Levstikovo nagrado. Zvezdica Zaspanka je med najbolj priljubljenimi otroškimi liki in pravljicami pri nas.

Likovna upodobitev pravljice obsega 22 dvostranskih ter več manjših ilustracij, vse pa so delo odličnega Gorazda Vahna.


Vprašajte nas

Datum izdaje: 18. 11. 2009

Zbirka: SANJSKA KNJIGICA

Trda vezava

Obseg: 48 strani

Format: 210 mm x 280 mm

primerno za starost od 5 do 3 milijone let

22 dvostranskih ter več manjših ilustracij

Podrobnosti

Nastavite svetla lica, dragi otroci. Naj jih pobožajo laski srebrnih zvezd. Na milijarde jih je, ki se razpenjajo čez žareče širno nebo ... Zvezde, zvezdice, katerih zvonak smeh napravi, da se nagnjene glavice razkuštrajo pa pesmi zložijo pa dimniki čudežno ometejo ... Ena med njimi, ta, ki se prešerno smeji, ta, ki te obsije, ko ti srčece zazvoni, je Zvezdica Zaspanka.

Po latah domišljije naravnost na mogočno streho neba,
kjer Zvezdica Zaspanka z zemeljskimi utrinki pokramlja,
le v pisemce jih denite,
ji obrazek razsvetlite.

(Tjaša Koprivec)

***

Zvezdica Zaspanka - nova neskrajšana edicija na povečanem formatu!

Likovna upodobitev pravljice založbe Sanje obsega 22 dvostranskih ter več manjših ilustracij, vse pa so delo Gorazda Vahna.

Knjiga je izšla v številnih prevodih.

Zvezdica Zaspanka je prva slovenska radijska igra za otroke. Napisal jo je Frane Milčinski - Ježek in zanjo leta 1952 prejel Levstikovo nagrado. Zvezdica Zaspanka je med najbolj priljubljenimi otroškimi liki in pravljicami pri nas.

Zvezdica Zaspanka je spet zaspala in ni pravočasno prišla na nebo. Zato se na Zemlji pričnejo dogajati čudne stvari. Boter Mesec se razhudi in jo za kazen pošlje na Zemljo. Tam pa je strašni razbojnik Ceferin, ki ima kamen namesto srca ...

* Spremljajte Zvezdico Zaspanko na Facebooku.

* Oglejte si odlomek iz lutkovne predstave Zvezdica zaspanka (Lutkovno gledališče Ljubljana).

 

Odlomek

Tedaj pa iz daljave prijadra boter Mesec in prešteva svoje črede srebrnih zvezd. In čeprav jih je na milijarde in milijarde, ima vse natančno preštete in dobro ve, kje mora svetiti katera zvezda.

Ko je torej nocoj prijadral v naš kotiček vsemirja, je opazil, da se mu število ne ujema.

»Saj smo vse,«zagotavljajo zvezdice.

»Niste vse,«reče Mesec.»Bom pa že vedel: 3milijarde, 5milijonov, 723tisoč, 594—tu se število zvezd ne ujema! Ena zvezda manjka. Kdo tu manjka?«

Takrat pa se iz daljave zasliši glasek:

»Že hitiiim, že letiiim!«

»Ku-ku, sem že tu!«

»Zvezdica Zaspanka!« rečejo v en glas. »Spet je zaspala in zamudila službo na nebu.« Takoj se vsem posveti, zakaj je na Zemlji vse narobe: zaradi nje otroci jokajo in ne spijo, mornarji ne najdejo poti, pesniki pa ne rime na besedo LONEC.

Medijski odzivi

"Moj literarni otrok Zvezdica Zaspanka je naredil to, kar naredi toliko in toliko otrok, ko malo dorastejo: ušla mi je z doma. Igrali so jo po vseh jugoslovanskih lutkovnih gledališčih, pa še v Rusiji, kjer je bila objavljena tudi v almanahu najboljših lutkovnih iger, potem na Poljskem, v Nemčiji, na Češkem, v Švici, v Trstu, pa v Čilu in Kanadi. Upam, da ta moja Zaspanka na poti po širnem svetu daje otrokom, kamor že pride, dovolj veselja, saj imam vse otroke tega sveta rad, kot bi bili moji."
- Frane Milčinski - Ježek

Vahen je po Ježkovem navdihu ustvaril enega najprisrčnejših likov, kar jih poznamo v otroški literaturi.

"S toplino in ljubeznijo prežeto zgodbo je s čudovitimi ilustracijami obogatil Gorazd Vahen."
- Natalija Mljač, Slovenske novice

"Zvezdica Zaspanka včasih naivna, danes odločnejša."
- Saša Bojc, Delo

"Brezčasna zgodba o zvedavi zvezdici, ki premaga strah in se z dobrim delom na zemlji odkupi za svojo nagajivost na nebu, v sebi nosi toliko vrednot, še kako pomembnih in aktualnih za današnji "ponoreli" svet."
- Nika Logar, festival Sanje


"... med vsemi zvezdami mi je vendarle najljubša Zvezdica Zaspanka. Ja, tista domišljavka, ki je stara komaj tri milijone let in je rada zamujala v svojo službo na nebu. Zato jo je boter Mesec za kazen poslal na Zemljo. Seveda je pri tem čisto mimogrede spreobrnila razbojnika, da mu je v srcu namesto kamna začelo biti srce."
- Irena Cerar, National Geographic Junior

"... prepričljivo prenaša živo in spodbudno Ježkovo sporočilo o odrešilni ljubezni, ki edina zmore v razbojniku Ceferinu obuditi srce ter ponovno povrniti na zemljo in med zvezde harmonijo in red. Prenaša pa tudi sporočilo o vrhunski slovenski literaturi ..."
- Slavko Pezdir, Delo

"Frane Milčinski Ježek ni veliko pisal za otroke, kar pa je, je ostalo živo praktično do danes. Eden takšnih biserov je tudi Zvezdica Zaspanka ..."
Polet

"Kaj nam torej sporoča Zvezdica Zaspankač Naj verjamemo neznancemč Da lahko hudobneža popravi tisti, ki ima čisto srceč Ali pa le, da moramo zjutraj vstajati pravočasno, ker nas bodo drugače poslali na zemljoč Ampak mi smo že na zemlji. In tudi tisti redki, ki bodo kdaj obiskali vesolje, se bodo kmalu vrnili nazaj na tla. Verjetno je naše mesto prav tu na zemlji, če zamujamo ali ne, in mesto zvezd je tam gori na nebu. In je Zvezdica Zaspanka le lepa zgodba. Na srečo obstajajo ljudje, ki nam včasih domov pripeljejo kakšno zgodbo o zvezdi, Zvezdici Zaspanki. Eden takšnih je bil Fran Milčinski Ježek."
- Petja Grafenauer, Radio Študent

Avtor: Frane Milčinski - Ježek, Gorazd Vahen
Urednik: Rok Zavrtanik, Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Oblikovanje in prelom: Eda Pavletič
Lektoriranje: Mateja Dermelj
Založba: Sanje
ISBN: 9789616767415
Jezik: slovenski
Datum izida: 18. nov. 2009