Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Zvezdnate noči
14.95 EUR Zaloga: Na zalogi

Zvezdnate noči

Avtor: | Založnik: Sanje

Redna cena: 14,95 €

Zvezdnate noči je romanizirana zgodba ene najuspešnejših jugoslovanskih alpinističnih odprav v Himalajo, med katero so njeni člani množično osvojili dva osemtisočaka v Karakorumu in opravili prvenstveno smer na drugo najvišjo goro na svetu K2.


Vprašajte nas

Datum izdaje: 16. 06. 2017

Zbirka: ROMAN SANJE 

Broširana vezava

Obseg: 288 strani

Format: 235 mm x 152 mm

Podrobnosti

Zvezdnate noči je romanizirana zgodba ene najuspešnejših jugoslovanskih alpinističnih odprav v Himalajo, med katero so njeni člani množično osvojili dva osemtisočaka v Karakorumu in opravili prvenstveno smer na drugo najvišjo goro na svetu K2. Dušan Jelinčič je tedaj kot prvi alpinist iz Furlanije-Julijske krajine osvojil osemtisočak, 8047 metrov visoki Broad Peak, doživel pa je tudi eno največjih himalajskih tragedij, ko je v eni sami sezoni na K2 umrlo 13 alpinistov. S to knjigo je Jelinčič uvedel nov stil planinskega pisanja, saj je žanrsko literaturo dvignil na nivo polnopravne literature. Gre torej za alpinistični roman, v katerem so protagonisti realni, a kot tipične romaneskne figure z epičnim nabojem bi lahko tudi ne bili. Knjiga si je prislužila prestižno literarno nagrado Vstajenje in prva izdaja je v nekaj mesecih pošla.

S to knjigo so v Italiji spoznali sodobno slovensko literaturo. Knjiga je namreč imela izreden uspeh pri bralcih, saj je doživela štiri ponatise, osvojila pa je prestižne literarne nagrade, med katerimi omenimo največjo evropsko nagrado za planinsko literaturo ITAS v Trentu in Bancarella sport, torej športno nagrado četrte največje literarne nagrade v Italiji, leta 1997 pa mednarodno nagrado Giuseppe Acerbi. O knjigi so pozitivno pisali vsi največji italijanski časopisi, ki so govorili o "slovenskem literarnem čudežu", kot ga je imenoval veliki italijanski pisatelj in predsednik žirije v Trentu Mario Rigoni Stern.

Roman je izhajal v podlistkih časopisa Večer od jeseni 2005 do pomladi 2006. Izdaja, ki jo držite v rokah, je ponatis druge dopolnjene izdaje v knjižni obliki, z obširnim uvodnim esejem avtorja.

Še danes najbolj nagrajeno literarno delo slovenskega pisatelja v svetu

Nagrade:

- Vstajenje
- ITAS Trento
- Bancarella Sport
- Častna plaketa CONI
- Giuseppe Acerbi

Odlomek

Roman Zvezdnate noči predstavlja začetek dveh mojih velikih življenjskih pustolovščin: književnosti in alpinizma. V njem sta se idealno združili v popolni simbiozi in mi tako nakazali sanjsko potovanje v širjave duha in prostranstva sveta. Zvezdnate noči so moj prvi, a obenem najbolj univerzalni roman, ki združuje vse moje literarne prvine, značilnosti, motive, posebnosti, argumente, stil, življenjski in umetniški kredo in ne nazadnje razkriva bralcu moja hrepenenja, želje in značaj.

Medijski odzivi

Dušan Jelinčič gost Gorana Dekleve v oddaji Kulturni fokus na Radiu Slovenija 1.

"... odlično branje, pisanje pa zelo sproščeno, raznoliko v svojih mnogovrstnih zornih kotih z neizogibno napetostjo in mladostno svežino« in da zato »ni mogla ne nabrati toliko nagrad, tudi Bancarello, na katerih se ponavadi uveljavijo običajni priporočenci velikih založb ... "
- Fulvio Tomizza


"Knjiga zasluži, da jo vzamejo v roke kritiki ‛velike in resne’ literature in jo ocenijo ... Delo sem najprej ‛požrl’, potem prebral, zdaj pa jo bom še lep čas nosil s seboj in odpiral ... Dramatično dogajanje bi smela ilustrirati le kak Doré ali Dalì, a sta oba žal že umrla ..."
- Tone Škarja


"/.../ po mnenju poznavalcev leposlovja bi prvo ime tovrstne proze /gorniške literature/ v slovenskem jeziku utegnil biti tržaški pisatelj Dušan Jelinčič."
- Goran Dekleva, Radio Slovenija 1


Avtor: Dušan Jelinčič
Soustvarjalci: Spremni zapis: Dušan Jelinčič
Založba: Sanje
ISBN: 9789616387750
Jezik: slovenski
Datum izida: 16. jun. 2017