Brezplačna dostava nad 35 €
Zvezdnate noči
Zvezdnate noči

Zvezdnate noči

Avtor: Dušan Jelinčič Založnik: Sanje Jezik: slovenski

Zvezdnate noči je romanizirana zgodba ene najuspešnejših jugoslovanskih alpinističnih odprav v Himalajo, med katero so njeni člani množično osvojili dva osemtisočaka v Karakorumu in opravili prvenstveno smer na drugo najvišjo goro na svetu K2.

5,91 € - 14,95 €
Redna cena: 14,95 € Sanjska cena: 0,00 € Prihranite: 14,95 € (100%) (* velja za člane Knjižne družine Sanje).

Vaše naročilo bo zavito kot darilo. Ko bo naročilo zapakirano, same vsebine paketa ne boste morali videti.

Izberite darilni ovoj

  • Eko zavijanje

   Eko zavijanje

   2,70 €

   70 gramski ekološki natron papir.

  • Praznično zavijanje

   Praznično zavijanje

   3,29 €

   Kakovosten darilni papir.

 • Prosimo, preverite in potrdite izbrano

  Darilno zavijanje je dodan.

  Z nakupom tega izdelka podpirate slovensko knjigo in zaupanje v moč domišljije in lepote.

  Zvezdnate noči je romanizirana zgodba ene najuspešnejših jugoslovanskih alpinističnih odprav v Himalajo, med katero so njeni člani množično osvojili dva osemtisočaka v Karakorumu in opravili prvenstveno smer na drugo najvišjo goro na svetu K2. Dušan Jelinčič je tedaj kot prvi alpinist iz Furlanije-Julijske krajine osvojil osemtisočak, 8047 metrov visoki Broad Peak, doživel pa je tudi eno največjih himalajskih tragedij, ko je v eni sami sezoni na K2 umrlo 13 alpinistov. S to knjigo je Jelinčič uvedel nov stil planinskega pisanja, saj je žanrsko literaturo dvignil na nivo polnopravne literature. Gre torej za alpinistični roman, v katerem so protagonisti realni, a kot tipične romaneskne figure z epičnim nabojem bi lahko tudi ne bili. Knjiga si je prislužila prestižno literarno nagrado Vstajenje in prva izdaja je v nekaj mesecih pošla.

  S to knjigo so v Italiji spoznali sodobno slovensko literaturo. Knjiga je namreč imela izreden uspeh pri bralcih, saj je doživela štiri ponatise, osvojila pa je prestižne literarne nagrade, med katerimi omenimo največjo evropsko nagrado za planinsko literaturo ITAS v Trentu in Bancarella sport, torej športno nagrado četrte največje literarne nagrade v Italiji, leta 1997 pa mednarodno nagrado Giuseppe Acerbi. O knjigi so pozitivno pisali vsi največji italijanski časopisi, ki so govorili o "slovenskem literarnem čudežu", kot ga je imenoval veliki italijanski pisatelj in predsednik žirije v Trentu Mario Rigoni Stern.

  Roman je izhajal v podlistkih časopisa Večer od jeseni 2005 do pomladi 2006. Izdaja, ki jo držite v rokah, je ponatis druge dopolnjene izdaje v knjižni obliki, z obširnim uvodnim esejem avtorja.

  Še danes najbolj nagrajeno literarno delo slovenskega pisatelja v svetu

  Nagrade:

  - Vstajenje
  - ITAS Trento
  - Bancarella Sport
  - Častna plaketa CONI
  - Giuseppe Acerbi

  Podrobnosti
  Datum izida 6/16/17
  Format (mm) 235 x 152
  Obseg (št. strani) 288
  Soavtorji Spremni zapis: Dušan Jelinčič
  Zbirka SANJE roman
  Založba Sanje
  Jezik slovenski

  Roman Zvezdnate noči predstavlja začetek dveh mojih velikih življenjskih pustolovščin: književnosti in alpinizma. V njem sta se idealno združili v popolni simbiozi in mi tako nakazali sanjsko potovanje v širjave duha in prostranstva sveta. Zvezdnate noči so moj prvi, a obenem najbolj univerzalni roman, ki združuje vse moje literarne prvine, značilnosti, motive, posebnosti, argumente, stil, življenjski in umetniški kredo in ne nazadnje razkriva bralcu moja hrepenenja, želje in značaj.

  Dušan Jelinčič

  Poglej si ostala dela
  V SOZVEZDJU...