Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Žvižgači [e-knjiga]
12.99 EUR Zaloga: Na zalogi

Žvižgači [e-knjiga]

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Janina Kos

Zaloga: Na zalogi

Hartmannova v knjigi, polni razburljivih zgodb, predstavi nekaj tragičnih junakov, slavnih in manj slavnih, ki so se borili, da bi razkrili obraze moči in s tem včasih celo spremenili tok zgodovine. 

Redna cena: 12,99 €

Sanjska cena: 5,00 €*

Prihranite: 7,99 € (62%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)


Vprašajte nas

Zbirka: DOKUMENTA

e-Knjiga

Obseg: 224 strani

Knjižna izkaznica

Podrobnosti

Kdo so žvižgači? Ljudje, ki so pri svojem delu priča nezakonitim ali nevarnim dejanjem drugih. Čeprav jih klavzule zavezujejo k varovanju zaupnih podatkov oziroma k molku, prižgejo rdečo alarmno luč. Čeprav s tem ogrozijo svojo kariero in službo, včasih tudi svobodo in celo življenje, ne ostanejo tiho. Nekateri jih imajo za izdajalce, drugi za sodobne junake.

Žvižgači se uprejo svojim nadrejenim, če je treba, tudi svoji vladi, kršijo pravila in razkrivajo strogo zaupne informacije samo zato, da bi izboljšali občutljivo ravnovesje demokracije. Hartmannova v knjigi, polni razburljivih zgodb, predstavi nekaj tragičnih junakov, slavnih in manj slavnih, ki so se borili, da bi razkrili obraze moči in s tem včasih celo spremenili tok zgodovine. Imena, ki jih spoznamo, so: Daniel Ellsberg, Mordechai Vanunu, David Kelly, Chelsea Manning, Edward Snowden in Olivier Thérondel. Avtorica nas vabi, da razmislimo o stanju naše demokracije in o svojem dojemanju vrednot, ki jo podpirajo.

Medijski odzivi

"Hartmannnova nas v svoji monografiji, sprva zastavljeni kot filmski preglednici najbolj znanih žvižgačev, popelje v svet žvižgačev, ki se razteza vse od Daniela Ellsberga, ki je leta 1969 na svetlo spravil Pentagonske dokumente o vojni v Vietnamu, pa do Bradleyja Manninga, ki je štiri desetletja kasneje WikiLeaksu izročil dokumente Pentagona o vojni v Iraku in Afganistanu ter dvesto tisoč diplomatskih depeš."
- Samo Rugelj, Bukla

"Knjiga Florence Hartmann, ki obravnava tematiko žvižgaštva v svetu je nekako prva izčrpna študija te problematike. … Avtorica v njej ne postavi brezpogojne obrambe žvižgačem, ne zanika pa tudi nevarnosti epidemije brezkompromisnega obelodanjenja občutljivih informacij …"
- Bernard-Henri Lévy, Huffington Post

"Ozaveščenost javnosti poteka na več ravneh, začne se z državljani in nato preide v roke politikov, ki bodo razpravljali v Parlamentu. Pogosto pozabljamo, da je afera Watergate, ki je luč sveta ugledala zahvaljujoč Marku Feltu, imela pomemben vpliv na konec vojne v Vietnamu. Razkritja Chelsea Manning o vojni v Afganistanu in Iraku, vključno s mučenjem, bodo v prihodnosti povzročila težave. Posledično nekatere države ne bodo želele sodelovati v vojnah v mednarodnih koalicijah z državami, ki so znane po spornih praksah."
- Florence Hartmann z Romain Geoffroy

"Vsak primer žvižgaštva je drugačen in edinstven. Toda skupna točka pobudnikov je predvsem, da se posamezniki in državljani, ki živijo v demokracijah po svetu, v določenem trenutku zavedo, da je prišlo do odstopanja, ki ga je nemogoče prezreti."
- Florence Hartmann z Antoine Peillon

Avtor: Florence Hartmann
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Naslovna ilustracija: Nahid Kazemi
Založba: Sanje
ISBN: 9789612745363
Jezik: slovenski