Brezplačna dostava nad 35 €
Deklice
Deklice

Deklice

Sedem pravljic
Avtor: Annet Schaap Založnik: Sanje Jezik: slovenski Prevod: Mateja Seliškar Kenda

Deklice rastejo iz korenin sedmerice pravljic iz klasične zakladnice: dveh Perraultovih, petih Grimmovih. Nanje mladinska pisateljica in ilustratorka Annet Schaap, dobitnica priznane nizozemske nagrade  zlato pero, pogleda s svežim sodobnim pogledom. Biseru otroške literature so v dodaten okras črno-bele ilustracije v tehniki lesoreza.

21,00 € - 30,00 €
Redna cena: 21,00 € Redna cena: 21,00 € Sanjska cena: 0,00 € Prihranite: 21,00 € (100%) (* velja za člane Knjižne družine Sanje).

Vaše naročilo bo zavito kot darilo. Ko bo naročilo zapakirano, same vsebine paketa ne boste morali videti.

Izberite darilni ovoj

  • Eko zavijanje

   Eko zavijanje

   2,70 €

   70 gramski ekološki natron papir.

  • Praznično zavijanje

   Praznično zavijanje

   3,29 €

   Kakovosten darilni papir.

 • Prosimo, preverite in potrdite izbrano

  Darilno zavijanje je dodan.

  Z nakupom tega izdelka podpirate slovensko knjigo in zaupanje v moč domišljije in lepote.

  Deklice rastejo iz korenin sedmerice pravljic iz klasične zakladnice: dveh Perraultovih, petih Grimmovih. Nanje mladinska pisateljica in ilustratorka Annet Schaap pogleda s svežim sodobnim pogledom.

  V pripovedih Metkin brat Janko postane sestra, Trnuljčica pa dobi sestro, ki v zgodbi odigra ključno vlogo. Morda katera od deklic resda rada sanjari o princu na belem konju, vendar so deklice trdno grajene osebnosti, ki se ne pustijo ustrahovati lenim kraljem ali malomarnim očetom in ne potrebujejo princev rešiteljev; z željo po svobodi in priznanju se osvobodijo same.

  A po drugi strani spet ne gre za kakšen feministični pamflet. Pred tem Annet Schaap varujeta brezmejna domišljija in brezhiben slog. Izpod njenega peresa rastejo neustavljivo privlačne zgodbe, ki za sabo pustijo rahlo sled melanholije. Kajti: čeprav Deklice temeljijo na pravljicah, se, paradoksalno, berejo kot povabilo, naj v pravljice ne verjamemo slepo naivno – koristnejše bo.

  V rahločutnem otroškem romanu Lučka je dobitnica prestižne nizozemske nagrade zlato pero prvikrat izkazala svoj čarobni talent za pripovedovanje zgodb. Deklice dokazujejo, da njena literarna nadarjenost še zdaleč ni muha enodnevnica. Biseru otroške literature so v dodaten okras črno-bele ilustracije v tehniki lesoreza.

  Medijski odzivi

  »Deklice: poetične, sodobne, napisane s polno mero neskaljenega navdušenja nad pripovedovanjem zgodb.«
  – NRC Handelsblad

  »Romantično in prizemljeno, smešno in mračno: to so skrajnosti, ki jih Annet Schaap v tej čudoviti zbirki pravljic zlahka uskladi med seboj.«
  Het Nieuwsblad

  »V globinah, pod pravljično prejo, ta Sanjska knjigica skriva celo množico pametnih poant za 21. stoletje. Princi (na belem in na črnem konju), pozor. Prihajajo Deklice
  – Andreja Udovč, urednica

  Podrobnosti
  Format (mm) 152 x 235 mm
  ISBN /
  Prevod Mateja Seliškar Kenda
  Urednik Andreja Udovč
  Zbirka SANJSKA KNJIGICA
  Založba Sanje
  Jezik slovenski

  V ključavnici kletnih vrat zaškrta in skozi špranjo vdre jutranja svetloba. Deklica se na hitro spravi v red. Zraven kolovrata ležita dva kupa mehke, lesketajoče se zlate niti. Tako si je oddahnila, da ni prav zbrano gledala, kako je možicu to uspelo. In kar je počel, je počel s silovito brzino, takoj ko je končal, pa je izginil, z njeno dediščino v notranjem žepu suknjiča vred.

  Malce jo je ščipalo v želodcu, saj zlata ni spredla sama, seveda, in mar ni bila prav to naloga, ki ji jo je naložil kralj? Tega ne sme nikoli izvedeti, si reče. On, Gregor. Oh, Gregor …

  In kako veselo gleda, Gregor, ko z rokami otipa zlata kupa.

  »Uspelo ji je,« dahne. »Spredla je zlato.«

  Mož je tako čeden in ves svež, medtem ko je sama prava razvalina, seveda. Pa vendar pride k njej, prst položi pod njeno brado in ji dvigne glavo.

  Zdaj pa bo, ve, da bo. Zdaj pride drugi del: Snubitev. Zazre se vanjo s svojimi globoko modrimi očmi in deklica ne čuti več razbolenih rok.

  »Torej res znaš,« tiho reče. »V resnici si nisem mislil, da je to mogoče, veš. Ampak lepo.«

  »Oh,« zavzdihne deklica in zardi. Da njegovi zobje niso tako beli in mu las že kje kaj manjka, sploh ni pomembno. Tako srečna je.

  Kralj se odhrka.

  »Pravzaprav bi te rad nekaj vprašal. Ali bi …«

  In ona že kima. Ker seveda bi, kajne.

  »O, resno?« se razveseli kralj.

  »Seveda.« … Gregor, reče sama pri sebi, kajti po imenu si ga še ne upa poklicati. Ne še, to še pride.

  »Prekrasno! Potem ti bom zvečer dal prinesti pet bal ali pa šest, bo tako v redu? Saj ti bo uspelo, kajne?«

  »A?« osupne deklica. »Kaj?«

  »Ti ne bo uspelo?«

  »Še eno noč?«

  »Ja!« prikima kralj.

  »Ne!« zmaje z glavo deklica.

  »Ne? Pa pravkar si rekla ja. Daj se no malo drži tega, kar rečeš, punca.«

  »A… ampak mislila sem …«

  »Kaj si mislila?«

  »Mislila sem …« Obmolkne. Kaj neki si je domišljala … »Še eno noč res ne bo šlo!«

  »Ah!« tiho reče kralj. »Kaj pa, če si tega res zelo želim? Potem boš pa že to naredila zame, kajne, ljubica?«

  Ljubica. To pomaga. Prime jo za roko in jo rahlo stisne.

  »Av,« reče deklica, saj ji v razbolene dlani zarežejo zajetni prstani. Ampak bolečina malce popusti, ko ji vsak prst drugega za drugim poljubi. In popusti še bolj, zdaj ko se ji smehlja takole od blizu. Ko mu prikima, je še bolj sladek.

  »Velja,« reče. »Obljubim, veličanstvo.«

  »Oh, kar Gregor mi reci, veš,« reče Gregor. Sname enega od svojih prstanov in ji ga natakne na prst. Na njem je velik kamen. Pa sva le pri drugem delu, veselo pomisli deklica.

  A mož je že izpustil njeno roko. In zdaj si ogleduje zlato.

  Annet Schaap

  Annet Schaap (r. 1965) je študirala likovno umetnost in je bila dolgo časa znana predvsem kot ilustratorka knjig uspešnih avtorjev, kot so Francine Oomen, Janneke Schotveld in Jacques Vriens. Potem je napisala Lučko, očarljiv, rahločuten, pustolovsko navdahnjen roman za otroke, in z njo mednarodno priznanje dosegla tudi kot avtorica. Knjiga je bila po izidu takoj označena za klasiko in je prejela navdušujoče kritike. Annet Schaap je prejela vse najpomembnejše nagrade za otroške knjige na Nizozemskem in tudi drugod, med drugim se je uvrstila v ožji izbor za Carnegiejevo medaljo. Od takrat prevodi njenih del izhajajo širom sveta, samo v nizozemsko govorečih območjih je med bralstvom zaokrožilo več kot 130.000 izvodov njenih knjig. Po tudi med slovenskimi bralci toplo sprejeti Lučki so med nami nepremagljive Deklice, ki dokazujejo, da Annetina  literarna nadarjenost še zdaleč ni muha enodnevnica.

  Poglej si ostala dela
  V SOZVEZDJU...