Dostava na vse kontinente (izjema, zaenkrat: Antarktika). Osebni prevzem v Hiši sanjajočih knjig. Brezplačna dostava kamorkoli v Sloveniji nad 35 €.
MIR - pater Karel Gržan-Broširana
MIR - pater Karel Gržan-Broširana

MIR - pater Karel Gržan-Broširana

Avtor: Karel Gržan, Jure Aleksič Založnik: Chiara B. Jezik: slovenski

Pater Karel nam v tej knjigi odstre poslednje tančice s svojega resnično posebnega življenja.

Od odločitve, da postane duhovnik, ki je osupnila 'partizansko družino', do odločitve, da gre izza varnih zidov duhovniškega življenja med ljudi, brez vsega, v mraz, samo med stiske in trpljenje.

Od doživljanja ustrahovanj zaradi pokončne drže v cerkvenih in civilnih krogih – pa do občutkov doživljanja milosti kot največje ljubezni do vsega, kar nas obdaja. Od metuljčkov in srčkov prvih ljubezni do notranjega žarenja, ki ga preveva v tem kvantnem svetu vesoljne povezanosti.

Od tega, da so ga kot dislektika skorajda obsodili na posebno šolo in ga imeli za največjega čudaka, do tega, da je prišel do doktorata literarnih ved. Do izzivov, v katere je bil vržen sredi sočutne pomoči odvisnikom in neštetim ljudem v stiski. Od jasne izjave, da je celibat vsiljen in da lahko škodi, ter do lastne strategije, kako najti mir.

Redna cena: 23,00 € Sanjska cena: 25,00 € Prihranite: -2,00 € (-9%) (* velja za člane Knjižne družine Sanje).
Datum izida: 24. Jul. 2024

Z nakupom tega izdelka podpirate slovensko knjigo in zaupanje v moč domišljije in lepote.

Razpoložljivost: Na zalogi
SKU
9789617060997

V knjigi je tudi … DARILO: čisto poseben dodatek patra Karla Gržana, tako rekoč skriti zapisi, ki so nastali, ko je bilo patru najtežje:

Mavrični angel

Mi, ki ga imamo priložnost doživljati od blizu, in to v teh res posebnih časih, imamo dragocen, nič kaj samoumeven privilegij: da lahko kdaj pa kdaj, pravzaprav kadarkoli, kot se zgodi tudi prek te res posebne knjige, poromamo k njemu, k njegovi modrosti, toplini, sočutju in razdajanju. K patru Karlu Gržanu; h Karliju.

Tako uzremo, da sredi nas živi mistik, tako dragocen, da je zaradi njegovih zgledov sij vsakdanjika bolj blagodejen, vsa opravila lahkotnejša, vse težave obvladljive. Še več: so spodbuda za … biti človeški. Pa naj bo »na blatnih, prašnih cestah sveta«, ali kjerkoli, kjer se srečamo. Spomni z vsemi celicami, s svojimi in s tistimi iz gospe Kapre, da velja zaupati v božansko v vseh nas. Zato smo tu, prav zdaj, na poti v Novi svet. Ki je že tu.

Knjiga je nastala v radovednem dialogu z novinarjem in avtorjem Juretom Aleksičem, ki je v minulih dveh letih zapisal že priljubljeni zgodbi Sanele Banović in Brigite Langerholc. Knjige se družijo v Zbirki Osebno, in v njej že zorijo zapisi novih avtoric in avtorjev.

Medijski odzivi

"Prva biografska knjiga patra Karla Gržana je tokrat nastala v dialogu z novinarjem in publicistom Juretom Aleksičem. Pater Karel oziroma dr. Gržan je slovenski javnosti že zelo poznan predvsem kot cerkveni človek, ki pa ne sledi slepo naukom institucije, temveč vero razlaga bolj »človeško«; je ustanovitelj prve in edine komune za dekleta, pisatelj, diplomant teološke fakultete, sicer pa doktor na filozofski fakulteti, predvsem pa človek, ki pomaga sočloveku. Njegove knjige so uspešnice (Le kaj počne Bog v nebesih, ko je na zemlji toliko trpečih?; Vstanimo, v suženjstvo zakleti! in druge), kritične so do sveta, naše družbe, a hkrati optimistične. Takšna je tudi slednja, najbolj osebna do sedaj (spoznamo namreč Karlija, ne patra, ne doktorja), v kateri pripoveduje svoje zgodbe iz daljnega otroštva (na primer, kako je postal duhovnik v partizanski družini, pa tudi o prvih ljubeznih in svojih napakah), hkrati pa nam tudi tokrat podaja širši pogled na našo civilizacijo: »Od vseh živali je človek edina žival, ki se je z lastno naravo kakor dokončno sprla.« Še ena Gržanova knjiga, ki je lahko spodbudna popotnica na poti do prebujenega Človeka."
- Ajda Vodlan, Bukla 171–172

Podrobnosti
Sanjska cena 25,00
Format (mm) 215 x 155
Obseg (št. strani) 224
ISBN 9789617060997
Založba Chiara B.
Jezik slovenski
Karel Gržan

Karel Gržan

Duhovnik, pisatelj, magister teologije, doktor literarnih ved in redovnik kapucinov Karel Gržan, že dolga leta prijatelj Sanj, je avtor tridesetih literarnih, strokovnih in poučnih knjig. (Knjige, ki jih je objavil pri Sanjah, na tej povezavi.) Pri 18 letih je vstopil v red bratov kapucinov, ker je verjel v izročilo svetega Frančiška in želel svoje življenje posvetiti razdajanju revnim in nemočnim. Kot duhovnik in kaplan v več župnijah na širšem Štajerskem je odgovarjal na stiske časa in ljudi, ki so vstopili v njegovo življenje. Ukvarjal se je s problematiko zasvojenosti in na Razborju pod Lisco ustanovil Don Pierinovo komuno za odvisnike in pozneje za odvisnice, prvo in edino tovrstno dekliško skupnost v Sloveniji.

Kot doktor literarnih znanosti je Karel Gržan avtor številnih knjig, kot amaterski arheolog je odkril pomembne megalitske strukture na širšem območju Slovenije, dolga leta je predano raziskoval zgodbo o Veroniki Deseniški in Frideriku. Veliko potuje po Sloveniji in predava o medčloveških odnosih, odpuščanju in o tem, kako ljubiti človeka v njegovi resničnosti. 

Je najvidnejši razkrinkovalec hrematizma v Sloveniji. Beseda hrematizem prihaja iz starogrščine, namesto skrbi za skupno ognjišče, skupno dobro, kar je osnovni pomen besede ekonomija, se hrematizem izrodi v kopičenje bogastva in bogatenje zgolj posameznikov, ne pa skupnosti. Gržanova razlaga, ki iz etičnih razlogov hrematizem ostro obsoja, je tako izvirna in samosvoja, da je zamikala tudi filmske ustvarjalce. Dokumentarni portret z naslovom Vstanimo, v suženjstvo zakleti! je nastal v produkciji producenta Casablanca za RTV Slovenija, scenarista sta bila Peter Povh in Zdenko Kodrič, režiser pa Boris Jurjaševič.

 

Avtor portreta: Miran Juršič, 2023

Poglej si ostala dela
Karel Gržan

Karel Gržan

Friar Karel Gržan has an MA in theology and a PhD in literary sciences. At the age of 18, he entered the order of the Franciscan Capuchins, because he believed in the legacy of Saint Francis and wanted to dedicate his life to helping the poor and the helpless. As a priest and chaplain, he did his best to react upon the distress of his times and of the people he came across. He also dealt with the problems of drug addiction and founded Don Pierino’s commune for male and later on also for female addicts, the first and only Slovenian girl community of the kind. After his PhD in

literary sciences, he has published numerous books. He constantly travels throughout Slovenia, lecturing on human relations, forgiveness and on how to love a human being in his or her entirety.

Portrait: Miran Juršič, 2023

Poglej si ostala dela

Jure Aleksič

Poglej si ostala dela
V SOZVEZDJU...