NakupAvtorjiNoviceDelaKontakti

knjigarna > dela > zbirka | dokumenta > zadnji zapisi

SHRANI V VREČKO
POGLEJ V VREČKO
 
vsa dela
pravkar izšlo
novosti
v pripravi (prednaročilo)
v akciji
sanje 20 let
žeparke
roman | svet
roman | slovenija
zbirka | dokumenta
zbirka | aktivni državljan
šport | alpinizem
zbirka | mumini
zbirka | ježek
zbirka | zaspanka
zbirka | sanjska knjigica
zbirka | bartol
zbirka | afrika
zbirka | srebrni glas
zbirka | hiša pesmi
zbirka | kriminalka
ljubezen | erotika
zbirka | zvočna knjiga
zbirka | glasba
zbirka | luna
zbirka | ocean
zbirka | prešeren
sanje | zgodbe
sanje | monografije
sanje | spomini
sanje | kratka zgodba
sanje | priročniki
sanje | bibliofilske izdaje
sanje | international editions
sanje | posebne izdaje
darilni boni
film
knjige | druge založbe
emzin
boni
Bodite na tekočem z najboljšo svetovno in slovensko literaturo

Vaš e-naslov:
Roald Dahl 100 let!

prevod in spremna beseda:  Miha Lampreht
lektoriranje:  Darinka Lamut
oblikovanje naslovnice:  Boštjan Pavletič

Zadnji zapisi

Dnevnik umorjene ruske novinarke

Ana Politkovska

Ruski dnevnik je Politkovska napisala tik pred smrtjo. Knjiga je prvič izšla pol leta po njenem umoru in redakcija se je morala zaradi tragične smrti neumorne razkrinkovalke nekega (političnega) pekla zaključiti brez avtoričine pomoči. Ostala je zajetna sestavljanka odlomkov iz njene beležke in ostalih besedil, v katerih brez dlake na jeziku piše o slabšanju političnih razmer v Rusiji v obdobju med decembrom 2003 in avgustom 2005. Zapisi so dokaz njene neustrašnosti pred tlačenimi čustvi in predsodki. Ko je podolgič in počez prebredla Čečenijo, bila zraven ob nepojmljivih grozodejstvih in lastna opažanja primerjala z uradnimi razlagami, se ji je zasvitalo: politika ruskega režima je velika laž. Ime, ki ga je kot glavnega hudodelca v neraziskanih grozotah najpogosteje vzklikala, je bilo Vladimir Putin, v knjigi pa se poleg njega pojavi še vrsta drugih, poimensko navedenih posameznikov.


Medijski odzivi na predstavitev knjige Zadnji zapisi Ane Politkovske v Društvu novinarjev:

- Vest.si
- TV Slovenija, Odmevi
- Dnevnik.si
- Studio Delo

“Nisem politična analitičarka. Sem samo ena od mnogih, obraz v množici na ulicah Moskve, Čečenije, Sankt Peterburga in drugod. To so moji čustveni odzivi, zapisani na robu sodobnega življenja v Rusiji. Prezgodaj je še za pogled z razdalje, ki je potreben za nepristransko analizo. Živim v sedanjosti in zapisujem, kar vidim.”

"Ljudje mi pogosto govorijo, da sem pesimistka, da ne verjamem v moč ruskega naroda; da sem obsedena s svojim nasprotovanjem Putinu in da ne vidim ničesar drugega. Vse vidim, vse slišim. V tem je ravno problem. Vidim dobro in slabo."

- Ana Politkovska

Komentarji in ocene

Povprečna ocena obiskovalcev:

  (0 ocen)

Vaša ocena:

za ocenjevanje del se morate prijaviti.

Mnenja:

Mnenj obiskovalcev še ni na voljo.

Vaše mnenje o delu:

za podajanje mnenj se morate prijaviti.

Datum izida: 10.9.2008
Gibka vezava (poltrda)
Obseg: 400 strani
Format: 16 x 24 cm
ISBN / EAN: 961-6387-81-2

Cena z DDV: 28,95 EUR

Sanjska cena: 21,71 EUR *

Prihranite: 7,24 EUR

( * velja za člane knjižnega kluba Sanje - članstvo brez obveznosti; 25% popust)

na zalogi

Druge izdaje:
Kiosk

SHRANI V VREČKO
več o avtorju
vsa dela avtorja

Težko je prešteti vse njene članke, vse reminiscence, hipne in analitsko izoblikovane besede in misli, ki so jih odlikovale rezkost, neposrednost, brezkompromisnost, dokumentaristika in značilna freskantnost, predvsem pa pokončnost brez odvečne frazeologije. Bila je “črkostrelka”, ki je s filigransko natančnostjo povzemala kruta dejstva, sosledje in plastovitost dogajanja, vselej tudi s posluhom za malega, običajnega človeka, tako ruskega kot neruskega.
- Miha Lampreht, iz Spremne besede

Kriza na Kavkazu, ki se je iz Čečenije že pred časom razlila daleč v soseščino, zgovorno dokazuje, da je Ana Politkovska s svojim neizprosnim opisovanjem moralnega razkroja ruske politike in družbe zadela bistvo stvari. Zato je njen dnevnik (...) treba prebrati.
- Branko Soban, Sobotna priloga ( " V Putinovem labirintu " )

... eno najbolj avtentičnih peres, ki si je upalo razkrivati vsakršne lopovščine in oblastno nasilje.
- Igor Bratož, Delo

Pred nami je delo, zaradi katerega pordeči celo nafta ... Ob prebiranju Zadnjih zapisov postane jasno, da je vse, kar o Rusiji izvemo iz množičnih medijev, čista in nesramna laž.
- Robi Šabec, Dnevnik

... pretresljivo pričevanje o današnji Rusiji, ki jo opazovalec od zunaj seveda ne more spoznati in videti v pravi luči, ostri svetlobi resnice.
- Drago Bajt, Radio Slovenija

... predstavitev knjige na TV Slovenija v oddaji Ars 360

... eden izmed redkih neodvisnih novinarskih glasov v Rusiji.
- STA

Briljantna knjiga o novinarki, ki je do smrtonosnega izstrelka udejanjala prvovrstno novinarstvo tudi v razmerah avtoritarnega režima.
- Bernard Nežmah, Mladina

Dnevnik zloglasne ruske novinarke, ki je brez milosti razkrinkavala politični sistem v Rusiji, katerega glavni akter je bil nekdanji predsednik Vladimir Putin.
- Polona Prodnik, Bukla

Še eno dragoceno pričevanje nepopustljive bojevnice za človekovo dostojanstvo, ki je svojo gnanost plačala s smrtjo. Temna stran Rusije.
- Mitja Čander, v Bukli v rubriki Mojih 5 naj knjig leta 2008

Politkovska je zase zapisala, da ni politična analitičarka, temveč le obraz v množici, ki zapisuje realnost. In pri tem je bila neizprosna.
- Indirekt

S Politkovsko je svet izgubil utelešenje osebnosti, preiskovalne in angažirane novinarke.
- Petr Jedlička

Ni bila le prispodoba neustrašnosti, zavzetosti in državljanske hrabrosti v boju za mir, pravičnost in resnico. Njeni članki, knjige in dnevniki, napisani v vrvežu vsakdanjega političnega življenja, so ponazarjali obetaven literarni talent. 
- Gerd Koenen, Norbert Schreiber

Poseben pečat pisanju Politkovske daje njeno dosebedno poročanje o dogajanju, natančni posnetki izjav. V intervjujih analizira vse, kar je nekonsistentno ...
- Viv Groskop, The Observer

Politkovska pogosto jasno omenja ugrabitve in hitre usmrtitve v Čečeniji. Živo opisuje institucionalizirano ustrahovanje in pomanjkanje nege, s katerim so soočeni mladi ruski vojaki: rekrutiranci, ki so prisiljeni v Sibiriji vztrajati na temperaturah pod ničlo, dokler ne podležejo pljučnici; in invalidni najstniški veterani, ki so preživeli Čečenijo ter se vrnili v revna mesta v "oddaljeni ruski glubinki", kjer še vedno po več mesecev ne dobijo plače, kjer je do zdravil mogoče priti samo s krajo in kjer so vodka in mamila edina tolažba.
- Bridget Kendall, The Guardian

Zaradi svojega pisanja je bila več kot poročevalka; v času svoje smrti je bila krizni posrednik in najbolj izpostavljen ruski zagovornik človekovih pravic. Dnevno je dobivala kupe pisem – prošenj za pomoč. Politkovska se je borila za žrtve – ki jih je prizadela država, zastraševanje ali usoda, ki v Rusiji objema vse. Potem se jim je sama pridružila.
- Andrew Meier, The New York Times

Nagrada Saharova je zato tudi posmrtno priznanje Nataliji Estemirovi, izjemni aktivistki Memoriala, ki so jo to poletje umorili v Čečeniji, pa novinarkama Ani Politkovski in Anastasiji Baburovi, etnologu Nikolaju Girenku, odvetniku Stanislavu Markelovu, aktivistom Faridu Babajevu, Zaremi Sajdulajevi, Makšaripu Auševu, Magomedu Jevlojevu in mnogim drugim, ki so bili umorjeni zgolj zato, ker so opozarjali na zlorabe, ki jih počne oblast. Ti pogumni ljudje so umrli zato, da bi Rusija končno le postala prava evropska država, kjer naj bi javno in politično življenje temeljilo na pravicah in dostojanstvu vsakega posameznika. Umrli so torej tudi za Evropo, saj je Evropa brez Rusije v bistvu nepopolna.
- Sergej Kovaljov, dobitnik nagrade Saharova (v intervjuju za Sobotno prilogo Dela)

Njeno najnovejšo knjigo v ruščini, naslovljeno "Za kaj", je ob izidu maja 2007 promoviral Mihael Gorbačov, ki jo je označil za "grenko", vendar "zdravilno" za Rusijo.
- Herald Tribune, več

Kot je pojasnila Politkovska v intervjuju, je Putinova politika ter njegovo nerazumevanje dejstva, da ljudje zahtevajo nekatere pravice, tisto, kar ustvarja teroriste. "Predsednik je postal brez programa. Če bi obstajali neodvisni mediji, bi Putina raztrgali na kosce," je dejala ter posvarila, da bo za Putinom ostala "sovjetska država z zatiranimi mediji in močnimi fašističnimi tokovi".
- Delo

... Politkovska, ki je že davno prerasla okvire poklicnega novinarstva in postala večkrat nagrajena borka za človekove pravice.
- Ksenija Hahonina, Mladina

Med pogumom in apatijo ...
- Dnevnik

... znana predvsem po tem, da si je upala izpostaviti številne zlorabe človekovih pravic ... ostra kritičarka ruske politike v Čečeniji.
- MMC RTV Slovenija

V Rusiji, kjer je neodvisno novinarstvo stisnjeno v črno kroniko nepojasnjenih umorov, je Politkovska izstopala po svojem raziskovalnem delu in kritičnosti do režima v Kremlju. Režima, ki ga v celoti sestavljajo Putinovi vojni zločinci, skorumpirani politiki in gospodarska mafija. To je elita nedotakljivih ljudi, ki vladajo Rusiji.
- Erik Valenčič, Radio Študent

Kdor si drzne kritizirati Putinovo politiko izgine iz glavnih medijev, sem in tja je o njih mogoče kaj prebrati v časnikih, ki imajo še nekaj svobode. To je protiustavno, ampak v Rusiji zakoni nikoli niso bili zelo pomembni. Rusija je pravna država le na papirju.
- razgledi.net

Več vprašanj kot odgovorov ...
- DnevnikVaša vrečka je prazna.

pogoji poslovanja klub Sanje

Lestvica najbolje prodajanih:

1. Norveški gozd

2. Muzej nedolžnosti

3. Komunistični manifest

4. Vstanimo, v suženjstvo zakleti! (1. zvezek)

5. Vstanimo, v suženjstvo zakleti! (2. zvezek)

6. Osamosvojitev

7. Recepture za pripremanje jela u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (eBesede)

8. Kaj lepega povej

9. Amerikanka

10. Čompe