Brezplačna dostava nad 35 €

Izpoved patra Karla Gržana v knjigi Mir. Poziv »Republiki Sloveniji« k miru in čas za preklic vseh pooblastil Črni internacionali

Izpoved patra Karla Gržana v knjigi Mir. Poziv »Republiki Sloveniji« k miru in čas za preklic vseh pooblastil Črni internacionali

18. julij 2023 4 min branja

Drage bralke, dragi bralci, 

omenili smo že, da je nedavno izšla biografija patra Karla Gržana Mir. Krasi jo izjemna izpoved, posejana z doživljaji, spomini z življenske poti patra, zaključuje pa se s pripovedjo-pesnitvijo patra – Mavrični angel: Odprl sem vrata in vstopil v življenje. Na nebu in zemlji je vstal dan. V tisočerih solzah trpečih se je v mavričnih barvah iskrila Svetloba. 

Čas, ki ga je preživel v revščini in ki ga je močno zaznamoval, opiše z besedami: 

To leto je bilo zame čudežno. Skoz vseh dvanajst mesecev so se mi dogajale zelo zelo nenavadne reči. Prav res je bilo, kot bi me Nekdo vodil.
Ko sem bil v negotovosti, ali delam prav ali ne, se je na sosednjem hribu pojavila mavrica.
No, a to bi vsekakor lahko bilo naključje. Kot morda tudi to, da je med dolgim čustvenim pogovorom s starši, ki jim je otrok napravil samomor, na mamino ramo priletel čudovit metulj. Ki je potem tam ostal ves čas pogovora. Tudi naključje, prav. 
Ampak kaj pa, ko sem nekega dne poln dvoma hodil po cesti, nakar je iz ene od hiš stopilo dekle in mi dejalo: Vi morate biti na tej poti, na kateri ste. Ne prej ne kasneje je nisem videl.

Knjigo je napisal Jure Aleksič, ki je s patrom vodil iskriv dialog, knjiga pa je opremljena s čisto posebnimi dodatki patra Karla Gržana – skritimi zapisi, ki bodo zagotovo navdihnili vsakogar, ki jih bo bral. Biografija Karla Gržana, katerega številne knjige so našle dom pri Sanjah, je izšla pri prijateljski založbi Chiara.

In mir je danes še kako potreben, pričeti ga moramo misliti, prevzeti odgovornost in delovati zanj. Apokalipsa v Ukrajini (in posredno v vsej Evropi) se srhljivo stopnjuje, nadaljujejo se vojne na Srednjem in Bližnjem Vzhodu. Zdaj, ko se bliža obletnica strahotnega zločina zoper civilno prebivalstvo Nagasakija in Hirošime, je nemara nastopil čas, da se vsi skupaj odločno postavimo za MIR, da podpremo Poziv "Republiki Sloveniji" za mir ter se pridružimo mednarodnim protestom ob obletnici zločina zoper japonsko prebivalstvo. 

Leta 2003 je Nelson Mandela takole izpovedal: 

»Če je kje kakšna država, ki si je dovolila neizrekljive strahote v svetu, so to Združene države Amerike. Briga jih za človeška bitja. Pred 75 leti, ko se je Japonska umikala na vseh frontah, so se odločili, da vržejo atomski bombi na Hirošimo in Nagasaki. In s tem ubila ogromno nedolžnih ljudi; mnogi še vedno trpijo posledice tistih bomb. 

Te bombe niso bile namenjene Japoncem; namenjene so bile Sovjetski zvezi, češ, glej, to je moč, ki jo imamo. Če se boš drznila nasprotovati temu, kar počenjamo, se bo tole zgodilo tebi.«

Oglejte si posnetek govora Nelsona Mandele na Sanje TV

Krivic in nasilja morda res nikdar ne odpravimo, toda naša neovrgljiva dolžnost je, da prvoodgovorne zločince – zbrane okoli Črne internacionale, ki se skriva zaa psihotičnimi gesli, kot so »globalizacija«, »svetovni red«, »digitalizacija« in »neoliberalizem« – odvzamemo pooblastila in vpliv na dogajanja, ki odločajo o prihodnosti Zemlje in vseh nas – sporočamo jim: Igre je konec!

V branje priporočamo članek Končajmo kolonializem enkrat za vselej, ki ga je pripravila Tatjana Jamnik (KUD Police Dubove) ter ogled nastopa Harleya Schlangerja, ki ga je prevedla in podnaslovila. 

Te dni smo na »socialnih« omrežjih delili objave razmišljanj z letošnjega festivalskega simpozija Raz-umevanju zla. Posnetki so od danes že dostopni tudi na Sanje TV
Aleksander Peršolja (uvodni nagovor) | pater Karel Gržan | Glorjana Veber | Tea Golob | Viktorija Kos |Boris Čok | Iztok Osojnik

Prihodnji teden izide knjiga Zmaji in duhovi svetovne popotnice Alme M. Karlin, zbirka magičnih zgodb iz dežel daljne Azije. Knjigo že lahko prednaročite po znižani ceni.

V tisku je tudi četvorček provokativnih, briljantnih kratkih zgodb Varljive postelje | Deceitful Beds Ismat Chugtai in Saadata Hasana Manta. Ismat Chughtai, ki danes veljata za stebra moderne urdujske kratke proze. 

Še enkrat spomnimo tudi, da sta iz ponatisa privihrali nepozabna pesniška zbirka Franeta Milčinskega Ježka Ljubezen naj gre vedno v cvetin uvod v življensko medicino Petra Wilberga Bolezen je zdravilo

Poletje še ni reklo zadnje besede. Pri Sanjah bo med drugim avgusta izšla mojstrska romaneskna sfinga Trust, veličasten roman o imperijih in izbrisih, možeh in ženah, nevejetnem bogastvu in neizrekljivi bedi, za katerega je argentinski pisatelj Hernán Díaz prejel Pulitzerjevo nagrado. Trust prinaša fascinantno zgodbo »o časih minule Amerike, ki skozi slogovno različne, medsebojno povezane pripovedi raziskuje vprašanja družine, bogastva in surove ambicije; kompleksna preiskava vzvodov moči in ljubezni v deželi, kjer kraljuje kapitalizem« (iz utemeljitve ob prejemu pulitzerja). Že v prednaročilu.

Srečno in pogumno naprej!
Vaše Sanje