NakupAvtorjiNoviceDelaKontakti

knjigarna > dela > pravkar izšlo > v imenu države (2. knjiga trilogije)

SHRANI V VREČKO
POGLEJ V VREČKO
 
vsa dela
pravkar izšlo
novosti
v pripravi (prednaročilo)
v akciji
sanje 20 let
žeparke
roman | svet
roman | slovenija
zbirka | dokumenta
zbirka | aktivni državljan
šport | alpinizem
zbirka | mumini
zbirka | ježek
zbirka | zaspanka
zbirka | sanjska knjigica
zbirka | bartol
zbirka | afrika
zbirka | srebrni glas
zbirka | hiša pesmi
zbirka | kriminalka
ljubezen | erotika
zbirka | zvočna knjiga
zbirka | glasba
zbirka | luna
zbirka | ocean
zbirka | prešeren
sanje | zgodbe
sanje | monografije
sanje | spomini
sanje | kratka zgodba
sanje | priročniki
sanje | bibliofilske izdaje
sanje | international editions
sanje | posebne izdaje
darilni boni
film
knjige | druge založbe
emzin
boni
Bodite na tekočem z najboljšo svetovno in slovensko literaturo

Vaš e-naslov:
Roald Dahl 100 let!

Avtor spremne besede:  Branko Soban
Strokovni recenzentje:  akademik dr. Veljko Rus, dr. Zdenko Čepič, Anton Rupnik, prof. dr. Silvo Devetak
Redakcija besedila:  Tina Malič
Oblikovanje, ilustracija, zemljevidi:  Boštjan Pavletič
Urednik:  Rok Zavrtanik
Fotografije:  Igor Mali
Fotografije:  Joco Žnidaršič
Druge fotografije:  Agencija BOBO, Agencija Cropix (Hrvaška), Nace Bizilj, Marjan Ciglič, Tomaž Skale, Tone Stojko, Muzej novejše zgodovine

V imenu države (2. knjiga trilogije)

Preprodaja

Matej Šurc Blaž Zgaga

Vojni dobičkarji niso za zapahi, temveč z dvignjeno glavo pridigajo o vrednotah osamosvojitvene vojne, o narodnih izdajalcih in poštenosti, ki da je danesi v Sloveniji ni.
Univerzitetna profesorica dr. Manca Košir, Bukla, julij – avgust 2011


Država je bila mlada, spreminjala se je družbena ureditev, učinkovitega nadzora še ni bilo, priložnosti v trgovini s smrtjo pa so se ponujale kar same.
 
Kdo si je takrat drznil oporekati herojem osamosvojitvene vojne? Bogokletna je bila že sama misel na to, da bi bili ti junaki povezani z mafijo in tajnimi službami iz nekdanjih držav realnega socializma. Druga knjiga trilogije, ki je pred vami, pa govori prav o tem – o tako rekoč popolnem zločinu v imenu države. Vanj so najglobje zabredli najodgovornejši ljudje na obrambnem in notranjem ministrstvu, v vojaški in civilni tajni službi ter direktorji nekaterih podjetij.
Avtorja

Pisca te knjige, prekaljena novinarja, sta v minulih nekaj letih opravila orjaško preiskovalno delo. Premetala sta na tisoče papirjev in se pogovarjala z mnogimi neposrednimi pričami dogodkov, ki jih opisujeta. Njuna knjiga, polna doslej manj znanih ali celo popolnoma neznanih podrobnosti, je zato izjemno pomemben korak na poti do popolne resnice o trgovini z orožjem, ki je v dobršni meri kriva za zdajšnje zatohlo in zastrupljeno politično ozračje v komaj dvajset let mladi državi. Toda Slovenija bo zrela država v resnici postala šele tedaj, ko bo samokritično raziskala in razčistila, kaj je bilo v trgovini z orožjem prav in kaj narobe. In ko bodo tisti, ki so zlorabljali svoje osamosvojiteljske položaje in vojno v soseščini, za to kajpak tudi odgovarjali. Svetle in tople samostojnosti namreč ne smejo mazati temni madeži vojnega zaslužkarstva in pokvarjene preračunljivosti. 
/.../

In zgodovino bo treba začeti pisati na novo tudi zaradi nezakonite in umazane trgovine z orožjem, ko so nekaterim osamosvojiteljem v slepi sli po zaslužkih odpovedale vse moralne zavore in vsakršna selektivnost. Z orožjem se je trgovalo mimo vsakega nadzora in z osupljivo nonšalanco peščice pripadnikov najožjega obveščevalskega in političnega vrha, trdno prepričanih, da demokratična pravila igre in zakoni zanje ne veljajo. A dinamika resnice je neusmiljena. Orožarska zgodba postopoma dobiva dokončne obrise. Tudi s pomočjo obeh piscev te orožarske trilogije, ki postaja pomemben in nadvse dragocen prispevek k popolnejši podobi dogajanja pred dvajsetimi leti. Dogajanja, o katerem je politika doslej nerazumljivo in vztrajno molčala.
Iz spremne besede, Branko Soban


IZ STROKOVNIH RECENZIJ:
Knjiga Mateja Šurca in Blaža Zgage je vsekakor dobrodošla, da se lahko tudi z njeno pomočjo razčistijo številne stvari iz časa nastanka slovenske samostojne države, ki bremenijo slovensko družbo že od takrat, ko je »orožarska afera« nastala. Avtorja nakazujeta tudi, zakaj je nastala ter zakaj ima politične razsežnosti. Vsekakor je delo Šurca in Zgage pomemben prispevek k slovenski novejši zgodovini in k slovenskem zgodovinopisju.
Dr. Zdenko Čepič, višji znanstveni sodelavec, Inštitut za novejšo zgodovino

Avtorja kar pogosto povesta, da kakšno reč glede na očitno sovpadanje dejstev in dogajanja lahko samo domnevata. Vendar domnevata utemeljeno.
Četudi do kraja dokumentirana orožarska kriminalka ni pisana kot sodna obtožnica, se bo bralec lahko na marsikaterem mestu utemeljeno zgrozil, češ, kako je mogoče, da Ga tako dolgo ni še nihče prav zagrabil in obsodil.
Anton Rupnik, novinar, urednik in publicist
 
Sodeč po dokumentaciji, ki sta jo avtorja uporabila za pisanje obeh knjig, obstaja o »trgovini z orožjem« veliko obveščevalnih, policijskih, sodnih, memoarskih in drugih zapisov. Kljub temu ostajajo odgovori nedorečeni in v slovenski javnosti ustvarjajo malodušje in jezo. Avtorja sta na podlagi dosegljive dokumentacije in pričevanj posameznikov prikazala stanje. Zdaj morajo dogajanje obrazložiti glavni akterji na tem področju v takratni Sloveniji in njihovi sodelavci (ki so v knjigah zapisani z imenom in priimkom), predvsem pa odgovoriti na vprašanje, ki najbolj vznemirja ljudi: kam je šel denar od prodaje orožja »v imenu države«?
Prof. dr. Silvo Devetak, Pravna fakulteta v Mariboru


NAJVEČJI PROJEKT PREISKOVALNEGA NOVINARSTVA NA SLOVENSKEM

Slovenska spletna stran trilogije www.vimenudrzave.si in hrvaška spletna stran www.uimedrzave.com.


* Knjigo smo prvič  javno predstavili v družbi avtorjev, recenzentov ter predstavnikov strokovne in civilne javnosti in sicer 27. oktobra 2011. Posebna gostja je bila francoska novinarka Florence Hartmann, avtorica knjige Mir in kazen ter nekdanja tiskovna predstavnica haaške tožilke Carle Del Ponte.
Poročilo z novinarske konference lahko preberete na tej povezavi.

Avtorja sta za prvo knjigo trilogije Odprodaja prejela mednarodno nagrado Organizacije za medije Jugovzhodne Evrope (Seemo), ki deluje pod okriljem Mednarodnega inštituta za medije (IPI).

Prva knjiga trilogije je na voljo na tej povezavi. 
Tretja knjiga trilogije je na voljo na tej povezavi

Komentarji in ocene

Povprečna ocena obiskovalcev:

  (1 ocena)

Vaša ocena:

za ocenjevanje del se morate prijaviti.

Mnenja:

06.marec 2012 13:08 -  Marjeta Manfreda Vakar

06.marec 2012 13:07 -  Marjeta Manfreda Vakar

05.december 2011 06:52 -  abcd

07.oktober 2011 09:58 -  METOD-CIRIL LEBAN

Vaše mnenje o delu:

za podajanje mnenj se morate prijaviti.

Datum izida: 24.10.2011
Zbirka Dokumenta

Format 16 x 24 cm, obseg 480 strani, gibka (poltrda vezava), vsebuje fotografije priznanih fotografov ter kopije dokumentov.

www.vimenudrzave.si

www.uimedrzave.com


Trilogija V imenu države 
nastaja s podporo Evropskega sklada za preiskovalno novinarstvo / European Fund for Investigative Journalism
www.journalismfund.eu


Založba Sanje v sodelovanju s Centrom za preiskovalno novinarstvo 

Cena z DDV: 27,95 EUR

Sanjska cena: 20,96 EUR *

Prihranite: 6,99 EUR

( * velja za člane knjižnega kluba Sanje - članstvo brez obveznosti; 25% popust)

na zalogi - dobavljivo takoj

SHRANI V VREČKO
več o avtorju: Matej Šurc
več o avtorju: Blaž Zgaga

Resnica bo zakraljevala, vera v resničnost tega je vera, ki pospešuje razvoj človeštva.
Srečko Kosovel


Ničesar ne boste našli.
upokojeni državni uradnik


Nič ni bolj osupljivo, kot je preprosta resnica,
nič bolj eksotično kot naše okolje,
nič bolj polno fantazije kot stvarnost.
In nič na svetu ni bolj razburljivo kot čas, v katerem živimo.
Egon Erwin Kisch


Embargo je zakonite kanale spremenil v nezakonite, s čimer je orožarske posle potisnil še globlje v mračno cono vojaških tajnih služb in organiziranega kriminala. Po samo nekaj mesecih ni bilo več opaziti razlike med državnimi in kriminalnimi strukturami. Zacvetel je državni kriminal, naraslo je število posrednikov in cene orožja so poskočile.
Trgovci z orožjem so si od balkanske morije obetali še večje dobičke.
Odlomek iz prve knjige (V imenu države. OdprodajaGre za prvi del trilogije V imenu države z naslovom Odprodaja, ki sta jo po vseh pravilih preiskovalnega novinarstva imenitno napisala novinarja Matej Šurc in Blaž Zgaga. Napisala jasno in logično v privlačnem slogu, tako da je lahko sleherniku jasno, zakaj je pri trgovanju z orožjem šlo.
prof. dr. Manca Košir, Bukla, julij – avgust 2011
 
Seveda je imela kot že vsekozi v Jugoslaviji Slovenija tudi v trgovini z orožjem najbolj ugodno situacijo in največje dobičke. Kdor dvomi naj poseže po najnovejši knjigi o orožarskih poslih, Šurca in Zgage. Vredno branja in premisleka. A na orožju ne moreš graditi prihodnosti, lahko le uničiš pretekost.
Vlado Miheljak, Dnevnikova priloga Objektiv, petek, 24. junij 2011
 
Odprodaja torej prinaša gradivo o prvih letih samostojnosti, rep tedanjih dejanj pa se nerazrešen vleče vse do danes, ko točno ista imena in podjetja nastopajo v novih orožarskih zgodbah, o katerih bosta govorili naslednji dve knjigi.
Tanja Lesničar – Pučko, Dnevnik, 17. Junij 2011


Avtorja se v delu v opombah sklicujeta na bogato dokumentacijo, ki je prepričljiva in daje celotni zgodbi veliko verodostojnosti. Zato lahko brez zadrege, z imenom in priimkom imenujeta vse, ki so bili tako ali drugače vpleteni v trgovanje z orožjem v imenu države in tudi za svoj interes.
Iz strokovne recenzije, dr. Zdenko Čepič, višji znanstveni sodelavec, Inštitut za novejšo zgodovino


Zaradi izredno skrbne dokumentacije prodira raziskava trgovine z orožjem v tej knjigi globlje kot vse dosedanje publikacije na to temo. [...] Pove nam, da je potekala trgovina z orožjem zunaj vseh institucionalnih okvirov, zunaj tržne logike in zunaj moralnih principov. [...] Avtorja sta intuitivno dojela nemoč in ujetost glavnih akterjev v tedanje dogodke, zato jih tudi nista poveličevala v junake ali jih obsojala kot zločince. Omejila sta se na nevtralno opisovanje njihovih dejanj in s tem ustrezno interpretirala njihovo delovanje kot amoralno.
Iz strokovne recenzije, akademik prof. dr. Veljko Rus

… dragocen in nujno potreben prispevek k osvetlitvi ene najbolj prikrivanih tem v sodobni Sloveniji in regiji. Prepričani smo, da bosta [avtorja] s to knjigo odstranila veliko breme s slovenske politike in tako bistveno prispevala k boljši prihodnosti naše države.
Mednarodni inštitut za bližnjevzhodne in balkanske študije (IFIMES)
Bakhtyar Aljaf in mag. Zijad Bećirović, direktorja


Ko sem obrnil zadnjo stran pričujoče knjige, sem se globoko zamislil o tem, kaj se nam je zgodilo. Kot veteran osamosvojitvene vojne, kot policist in kot častnik, ki sem neposredno sodeloval v osamosvojitvenih procesih, se počutim ponižanega, zlorabljenega in osramočenega.
dr. Bojan Potočnik, predsednik Zveze Slovenskih Častnikov  


V Sloveniji smo doslej dobili že tri knjige, ki govorijo o materi vseh afer, trgovini z orožjem. Nič ni pomagalo, afera je ostala tabuizirana, odgovorni so molčali in bežali. Kako se bomo torej pogovarjali o novi knjigi »V imenu države«, ki je za nameček šele prvi del trilogije? V Sloveniji nam vlada psihopolitika paranoje. Stavim, da bosta avtorja deležna trditve, da gre za teorijo zarote. Kadar se govori o trgovini z orožjem, a tudi sicer, je obrambna reakcija običajno zgolj paranoidni konstrukt o povezavah in skritih namenih zlobnih snovalcev... Toda v tem primeru bo to lahko znova mednarodna teorija zarote, saj je knjigo podprl mednarodni sklad za razvoj preiskovalnega novinarstva. Mimogrede, gre za prvi na takšen način financiran projekt v državi, ki je na preiskovalno novinarstvo praktično že pozabila...
dr. Boris Vezjak, publicist

Žirija Evropskega sklada za preiskovalno novinarstvo odloča na podlagi dolgega seznama meril. Od pomembnosti za evropsko javnost in prispevka k boljšemu razumevanju običajnih novinarskih izdelkov do čezmejnega sodelovanja. V primeru projekta iz Slovenije, ki sta ga predstavila novinarja Blaž Zgaga in Matej Šurc, je žirija sklenila, da so pomembne tudi zgodovinske raziskave, ki lahko segajo precej let nazaj, vendar jih treba povezati s sedanjimi dogodki. (…).

Svetovalni odbor Evropskega sklada za preiskovalno novinarstvo, ki ga sestavljajo preiskovalni novinarji iz cele Evrope so izdelali dolg seznam možnih vplivov na žirijo. Zato identiteta njenih članov ostaja prikrita. Po prekinitvi sodelovanja v žiriji bo postala znana njihova identieta. Takrat bodo vsi videli, da so to kredibilni in zelo spoštovani novinarji.
Brigitte Alfter, direktorica Evropskega sklada za preiskovalno novinarstvo o razlogih za dodelitev sredstev za sofinanciranje trilogije V imenu države in o sestavi žirije, ki je o tem odločala

Matej Šurc in Blaž Zgaga v drugi knjigi trilogije V imenu države razkrivata nove mednarodne razsežnosti trgovine z orožjem.
- Dejan Karba, Delo

Razkrinkani trgovci z orožjem ...
- Mladina


Šurc in Zgaga med dobitniki mednarodne novinarske nagrade ...
- Dnevnik

Vaša vrečka je prazna.

pogoji poslovanja klub Sanje

Lestvica najbolje prodajanih:

1. Nekaj zelo zelo lepega

2. Alamut (English)

3. Lahko pokukam v tvojo pleničko?

4. Pokrpajmo žive

5. Kaj lepega povej

6. Čompe

7. Komunistični manifest

8. Vstanimo, v suženjstvo zakleti! (1. zvezek)

9. Moji izumi | My Inventions

10. Vstanimo, v suženjstvo zakleti! (2. zvezek)