Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Pankrt iz Istanbula
28.99 EUR Zaloga: Ni na zalogi

Pankrt iz Istanbula

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Jure Potokar

Redna cena: 28,99 €

Sanjska cena: 26,09 €*

Prihranite: 2,90 € (10%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Roman v obliki družinske sage raziskuje različne vidike turške preteklosti in sedanjosti.

NI NA ZALOGI

Vprašajte nas

Datum izdaje: 15. 10. 2007

Trda vezava
Obseg: 344 strani
Format: 16 x 24 cm

Podrobnosti

Roman v obliki družinske sage raziskuje različne vidike turške preteklosti in sedanjosti. Svoje močne, pogosto kontroverzne uvide avtorica podaja z veliko mero inteligentnega humorja. Za usodami štirih generacij žensk, turških in ameriških potomk armenske emigrantke v ZDA, se izrisuje zgodba o armenskem genocidu, o zgodovinski amneziji, turškem nacionalizmu in položaju žensk. V središču prepletenih zgodb stoji devetnajstletna Asya, »pankrt« iz naslova, oboževalka Johnnyja Casha in francoskih eksistencialistov.

Odlomek

Prav to je Asyi pri kavarnici najbolj ugajalo: njeni komatozna brezbrižnost in smešna harmonija. Lokal je bil iztaknjen iz časa in prostora. Istanbul je nenehno hitel, pa vendar je v kavarnici Kundera prevladovala letargija. Ljudje zunaj kavarnice so se stiskali drug k drugemu, da bi prikrili svojo samoto, pretvarjali so se, da so veliko bolj intimni, kakor so v resnici bili, medtem ko je bilo tukaj obratno, vsi so se pretvarjali, da so veliko bolj oddaljeni, kot so v resnici bili. To mesto je bilo negacija celega mesta.

Medijski odzivi

"Čudovito zasnovan roman … Odnesel me je s sabo. In ko sem se vrnil, je bila resničnost drugačna."
- Chicago Tribune

"Pankrt iz Istanbula je poln čudovitih ženskih likov, ki se ukvarjajo tako s svojo spolno in kulturno identiteto, kot tudi s političnimi in verskimi vidiki turške zgodovine."
- O osebnosti

"Pisateljica Elif Shafak nas v preteklost popelje po številnih vijugah, roman pogosto preskakuje v času in med različnimi liki zelo razvejanih družin ... Skozi tragedijo družine Kazanci se odpira tudi širše mednacionalno turško-armensko obzorje, predvsem s turške strani zamolčan in zanikan genocid nad Armenci, ki se je zgodil v času prve svetovne vojne. Nepojasnjena vprašanja se vračajo vedno znova in zaznamujejo vsako novo turško in armensko generacijo."
- Valentina Plahuta Simčič, Delo

"Mojstrsko spisan roman, ki so ga literarni sladokusci povsod po svetu takoj vzljubili."
- Tina Košir, Elle

"... je družbena satira, po eni strani celo feministični roman, po drugi strani politični in predvsem družinska saga z zelo nenavadnim koncem in zapletom."
- Jure Potokar v oddaji Ars 360

"... zanimivo napisan roman, ki ga priporočam vsem, ki radi v knjigah odkrivate tuje kraje, ljudi in njihove navade, kulturo in zgodovino in nenazadnje vprašanje sprave med narodi, njihovo medsebojno navezanost, odpuščanje in nujnost sobivanja."
- Večer.com

Avtor: Elif Shafak
Soustvarjalci: Prevod: Jure Potokar
Naslovnica: Matej Koren
Založba: Sanje
ISBN: 9789616653169
Jezik: slovenski
Datum izida: 15. okt. 2007