NakupAvtorjiNoviceDelaKontakti

knjigarna > dela > zbirka | dokumenta > v imenu države (1. knjiga trilogije)

SHRANI V VREČKO
POGLEJ V VREČKO
 
vsa dela
pravkar izšlo
novosti
v pripravi (prednaročilo)
v akciji
sanje 20 let
žeparke
roman | svet
roman | slovenija
zbirka | dokumenta
zbirka | aktivni državljan
šport | alpinizem
zbirka | mumini
zbirka | ježek
zbirka | zaspanka
zbirka | sanjska knjigica
zbirka | bartol
zbirka | afrika
zbirka | srebrni glas
zbirka | hiša pesmi
zbirka | kriminalka
ljubezen | erotika
zbirka | zvočna knjiga
zbirka | glasba
zbirka | luna
zbirka | ocean
zbirka | prešeren
sanje | zgodbe
sanje | monografije
sanje | spomini
sanje | kratka zgodba
sanje | priročniki
sanje | bibliofilske izdaje
sanje | international editions
sanje | posebne izdaje
darilni boni
film
knjige | druge založbe
emzin
boni
Bodite na tekočem z najboljšo svetovno in slovensko literaturo

Vaš e-naslov:
Roald Dahl 100 let!

Avtor spremne besede:  Branko Soban
Strokovni recenzent:  akademik dr. Veljko Rus
Strokovni recenzent:  dr. Zdenko Čepič
Redakcija besedila:  Tina Malič
Oblikovanje, ilustracija, zemljevidi:  Boštjan Pavletič
Urednik:  Rok Zavrtanik
Fotografije:  Igor Mali
Fotografije:  Joco Žnidaršič
Druge fotografije:  Agencija BOBO, Agencija Cropix (Hrvaška), Nace Bizilj, Marjan Ciglič, Tomaž Skale, Tone Stojko, Muzej novejše zgodovine

V imenu države (1. knjiga trilogije)

Odprodaja

Matej Šurc Blaž Zgaga

Pisca te knjige, prekaljena novinarja, sta v minulih nekaj letih opravila orjaško preiskovalno delo. Premetala sta na tisoče papirjev in se pogovarjala z mnogimi neposrednimi pričami dogodkov, ki jih opisujeta. Njuna knjiga, polna doslej manj znanih ali celo popolnoma neznanih podrobnosti, je zato izjemno pomemben korak na poti do popolne resnice o trgovini z orožjem, ki je v dobršni meri kriva za zdajšnje zatohlo in zastrupljeno politično ozračje v komaj dvajset let mladi državi. Toda Slovenija bo zrela država v resnici postala šele tedaj, ko bo samokritično raziskala in razčistila, kaj je bilo v trgovini z orožjem prav in kaj narobe. In ko bodo tisti, ki so zlorabljali svoje osamosvojiteljske položaje in vojno v soseščini, za to kajpak tudi odgovarjali. Svetle in tople samostojnosti namreč ne smejo mazati temni madeži vojnega zaslužkarstva in pokvarjene preračunljivosti. 
Iz spremne besede, Branko Soban

Avtorja se v delu v opombah sklicujeta na bogato dokumentacijo, ki je prepričljiva in daje celotni zgodbi veliko verodostojnosti. Zato lahko brez zadrege, z imenom in priimkom imenujeta vse, ki so bili tako ali drugače vpleteni v trgovanje z orožjem v imenu države in tudi za svoj interes.
Iz strokovne recenzije, dr. Zdenko Čepič, višji znanstveni sodelavec, Inštitut za novejšo zgodovino

Zaradi izredno skrbne dokumentacije prodira raziskava trgovine z orožjem v tej knjigi globlje kot vse dosedanje publikacije na to temo. [...] Pove nam, da je potekala trgovina z orožjem zunaj vseh institucionalnih okvirov, zunaj tržne logike in zunaj moralnih principov. [...] Avtorja sta intuitivno dojela nemoč in ujetost glavnih akterjev v tedanje dogodke, zato jih tudi nista poveličevala v junake ali jih obsojala kot zločince. Omejila sta se na nevtralno opisovanje njihovih dejanj in s tem ustrezno interpretirala njihovo delovanje kot amoralno.
Iz strokovne recenzije, akademik prof. dr. Veljko Rus

… dragocen in nujno potreben prispevek k osvetlitvi ene najbolj prikrivanih tem v sodobni Sloveniji in regiji. Prepričani smo, da bosta [avtorja] s to knjigo odstranila veliko breme s slovenske politike in tako bistveno prispevala k boljši prihodnosti naše države.
Mednarodni inštitut za bližnjevzhodne in balkanske študije (IFIMES), Bakhtyar Aljaf in mag. Zijad Bećirović, direktorja

Ko sem obrnil zadnjo stran pričujoče knjige, sem se globoko zamislil o tem, kaj se nam je zgodilo. Kot veteran osamosvojitvene vojne, kot policist in kot častnik, ki sem neposredno sodeloval v osamosvojitvenih procesih, se počutim ponižanega, zlorabljenega in osramočenega.
dr. Bojan Potočnik, predsednik Zveze slovenskih častnikov

Embargo je zakonite kanale spremenil v nezakonite, s čimer je orožarske posle potisnil še globlje v mračno cono vojaških tajnih služb in organiziranega kriminala. Po samo nekaj mesecih ni bilo več opaziti razlike med državnimi in kriminalnimi strukturami. Zacvetel je državni kriminal, naraslo je število posrednikov in cene orožja so poskočile.
Trgovci z orožjem so si od balkanske morije obetali še večje dobičke.
Odlomek iz knjige


Eden največjih projektov preiskovalnega novinarstva na Slovenskem.

Slovenska spletna stran trilogije www.vimenudrzave.si in hrvaška spletna stran www.uimedrzave.com.


Knjiga je prejela nagrado Organizacije za medije Jugovzhodne Evrope (Seemo), ki deluje pod okriljem Mednarodnega inštituta za medije (IPI). 
Seemo in CEI pa sta podelili tudi tri diplome za preiskovalno novinarstvo, med njimi Šurcu in Zgagi za "zgodovinsko preiskavo" v njuni knjigi Odprodaja, ki je prvi del napovedane trilogije o trgovini z orožjem V imenu države"Zadovoljen sem, da sva s kolegom Šurcem prejela nagrado mednarodne organizacije, ki jo sestavlja 18 držav. To je dodatna potrditev, da sva delo opravila dobro in profesionalno," je za STA dejal Zgaga. "Dejstvo, da sva diplomo prejela že za najino prvo knjigo, torej sredi dela, je potrditev, da sva na pravi poti in da delava dobro. Hkrati pa je to izziv in spodbuda za nadaljnje delo," je za STA dodal Šurc."Dodana vrednost najinega projekta je čezmejno sodelovanje s kolegi iz Hrvaške in Bosne in Hercegovine, zlasti s Sašo Lekovićem in Esadom Hečimovićem," je dodal Šurc. 
"Upam, da bo ta mednarodni odziv na najino trilogijo prekinil zlovešč molk med akterji, ki pospremi vsako knjigo na temo trgovine z orožjem," je povedal Zgaga.


Preberite uvodne strani knjige.

Oglejte si tudi:
drugi del trilogije - Preprodaja
- tretji del trilogije - Prikrivanje


Komentarji in ocene

Povprečna ocena obiskovalcev:

  (6 ocen)

Vaša ocena:

za ocenjevanje del se morate prijaviti.

Mnenja:

16.februar 2012 11:28 -  wupe

27.oktober 2011 19:48 -  bucika

Vaše mnenje o delu:

za podajanje mnenj se morate prijaviti.

Datum izida: 16.6.2011
Zbirka Dokumenta

Format 16 x 24 cm, obseg 352 strani, gibka (poltrda vezava), vsebuje fotografije priznanih fotografov ter kopije dokumentov.

www.vimenudrzave.si

www.uimedrzave.com


Trilogija V imenu države 
nastaja s podporo Evropskega sklada za preiskovalno novinarstvo / European Fund for Investigative Journalism
www.journalismfund.eu


Založba Sanje v sodelovanju s Centrom za preiskovalno novinarstvo 

ISBN / EAN: 978-961-274-065-8

Cena z DDV: 24,95 EUR

na zalogi - dobavljivo takoj

SHRANI V VREČKO
več o avtorju: Matej Šurc
več o avtorju: Blaž Zgaga

Resnica bo zakraljevala, vera v resničnost tega je vera, ki pospešuje razvoj človeštva.
- Srečko Kosovel


Ničesar ne boste našli.
- upokojeni državni uradnik


Nič ni bolj osupljivo, kot je preprosta resnica,
nič bolj eksotično kot naše okolje,
nič bolj polno fantazije kot stvarnost.
In nič na svetu ni bolj razburljivo kot čas, v katerem živimo.
- Egon Erwin Kisch


V Sloveniji smo doslej dobili že tri knjige, ki govorijo o materi vseh afer, trgovini z orožjem. Nič ni pomagalo, afera je ostala tabuizirana, odgovorni so molčali in bežali. Kako se bomo torej pogovarjali o novi knjigi »V imenu države«, ki je za nameček šele prvi del trilogije? V Sloveniji nam vlada psihopolitika paranoje. Stavim, da bosta avtorja deležna trditve, da gre za teorijo zarote. Kadar se govori o trgovini z orožjem, a tudi sicer, je obrambna reakcija običajno zgolj paranoidni konstrukt o povezavah in skritih namenih zlobnih snovalcev... Toda v tem primeru bo to lahko znova mednarodna teorija zarote, saj je knjigo podprl mednarodni sklad za razvoj preiskovalnega novinarstva. Mimogrede, gre za prvi na takšen način financiran projekt v državi, ki je na preiskovalno novinarstvo praktično že pozabila...
- dr. Boris Vezjak, publicist

Žirija Evropskega sklada za preiskovalno novinarstvo odloča na podlagi dolgega seznama meril. Od pomembnosti za evropsko javnost in prispevka k boljšemu razumevanju običajnih novinarskih izdelkov do čezmejnega sodelovanja. V primeru projekta iz Slovenije, ki sta ga predstavila novinarja Blaž Zgaga in Matej Šurc, je žirija sklenila, da so pomembne tudi zgodovinske raziskave, ki lahko segajo precej let nazaj, vendar jih treba povezati s sedanjimi dogodki. (…).

Svetovalni odbor Evropskega sklada za preiskovalno novinarstvo, ki ga sestavljajo preiskovalni novinarji iz cele Evrope so izdelali dolg seznam možnih vplivov na žirijo. Zato identiteta njenih članov ostaja prikrita. Po prekinitvi sodelovanja v žiriji bo postala znana njihova identieta. Takrat bodo vsi videli, da so to kredibilni in zelo spoštovani novinarji.
- Brigitte Alfter, direktorica Evropskega sklada za preiskovalno novinarstvo o razlogih za dodelitev sredstev za sofinanciranje trilogije V imenu države in o sestavi žirije, ki je o tem odločala

Vojni dobičkarji niso za zapahi, temveč z dvignjeno glavo pridigajo o vrednotah osamosvojitvene vojne, o narodnih izdajalcih in poštenosti, ki da je danes v Sloveniji ni.
- Manca Košir, Bukla

Avtorja sta se torej lotila tiste rak rane osamosvojene Slovenije, ki, kot je menila Spomenka Hribar, to novo državo bremeni na enak način kot povojni pomori prejšnjo. In ker se paradigma državljanskega spora ne konča, bo "našim" vedno dovoljeno to, česar "drugi" ne smejo.
- Tanja Lesničar - Pučko, Dnevnik

Razkrivanja orožarskih poslov so se doslej lotili kriminalisti, parlamentarci in drugi, a je vedno prišlo kaj vmes.
- Branko Soban, Delo

Šurc in Zgaga sta danes prejela nagrado za preiskovalno novinarstvo organizacije Seemo.
- Delo

Rdeča nit knjige je razkrivanje nezakonite trgovine z orožjem na začetku 90. let. Zgaga je pojasnil, da knjiga prinaša kar nekaj novosti - med drugim opis premoženja nekdanje JLA in oceno, koliko orožja je ostalo v Sloveniji, ter podrobnosti urjenja tujih sil na slovenskem ozemlju. Na vprašanje, kdo so bili največji vojni dobičkarji, je Zgaga odvrnil, da je iz knjige razvidno, katera imena se najpogosteje pojavljajo ob tem.
- mmc rtv slo

Razkrinkani trgovci z orožjem ...
- Mladina


Avtorja razkrivata nekatera javnosti doslej neznana dejstva o trgovini z orožjem med Slovenijo, Hrvaško in Bosno in Hercegovino.
- Primorske novice

Ob izidu trilogije V imenu države ...
- Kino Šiška, posnetek z novinarske konference

Šurc in Zgaga med dobitniki mednarodne novinarske nagrade ...
- DnevnikVaša vrečka je prazna.

pogoji poslovanja klub Sanje

Lestvica najbolje prodajanih:

1. Muzej nedolžnosti

2. Norveški gozd

3. Recepture za pripremanje jela u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (eBesede)

4. Osamosvojitev

5. Kaj lepega povej

6. Komunistični manifest

7. Vstanimo, v suženjstvo zakleti! (1. zvezek)

8. Vstanimo, v suženjstvo zakleti! (2. zvezek)

9. Alamut (English)

10. Lahko pokukam v tvojo pleničko?